Forebyggelsen af radikalisering og ekstremisme i Danmark virker langt hen ad vejen. Men der er stadig problemer med at nå de særligt udsatte unge, viser en ny evaluering fra Cowi, der har gransket indsatsen siden 2009.
Indsatsen har blandt andet fokuseret på forebyggelse ude i kommunerne, og da det fungerer, vil regeringen lade det fortsætte uændret.
Men ikke alle er enige i, at forebyggelsen fungerer i kommunerne.
Tidligere islamist uenig i evaluering
Der er god grund til at styrke indsatsen mod radikalisering af unge, mener Ahmed Akkari, som i mange år en del af det islamistiske miljø i Danmark.
Under Muhammed-krisen var han med til at opildne til had og kamp mod Danmark og ytringsfriheden. Noget, han nu har fortrudt.
- Jeg ved fra kontakter, jeg har, og folk jeg kender, at indsatsen mod radikalisering ikke er synlig i de miljøer, evalueringen nævner, siger han til DR Nyheder.
Evaluering: Lokale aktører er klædt godt på
Evalueringen viser, at forebyggelsesinitiativerne har opnået tilfredsstillende resultater, og det anbefales, at den eksisterende indsats bevares og styrkes.
Men ifølge Akkari er blandt andre lærere ikke klædt ordentligt på til at håndtere de unge i risikogruppen:
- Jeg er i kontakt med flere skoler og gymnasier, og deres lærere er overhovedet ikke i stand til at spotte eller lægge mærke til tegn hos unge mennesker, der kan ende i radikale islamistiske miljøer.
Mangler hjælp
Det er også for svært at komme ud af de islamistiske miljøer, hvis man først er kommet ind. Der er ingen exit-strategier, der virker, mener Ahmed Akkari
Han tegner et eksempel med en ung kvinde:
- Hun har ingen steder, hun kan føle sig tryg og ingen steder at henvende sig til. Hun skal nærmest bankes, før hun kan komme på et krisecenter. Og der er indsatsen ikke synlig, siger Akkari til DR Nyheder.