Aktiekrak og corona-frygt: 'Statsministerens handlemuligheder er trods alt begrænsede'

- Mette Frederiksen kan jo ikke gøre noget ved aktiemarkedernes reaktion på corona, fastslår ekspert.

Mette Frederiksen opfordrer til, at arrangementer med 1.000 eller flere deltagere bliver aflyst eller udskudt. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Mandagen har mildt sagt været blodrød på det danske aktiemarked.

Og coronavirusset er derfor stadig det helt store samtaleemne i mange hjem og kantiner.

Men selvom både virksomheder og befolkningen er bekymrede over situationen, er mulighederne fra politisk hold begrænsede.

Det fortæller Olivier Rubin, der er professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, og som forsker i de politiske aspekter ved epidemier og katastrofer.

- Det her er en vanskelig situation, men der er faktisk ikke et særlig stort handlerum for en statsminister under sådan en sundhedskrise, som vi er i lige nu.

- Mette Frederiksen skal i høj grad 'bare' tage imod de råd, der kommer fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, siger han.

Oplevelsesindustrien er hårdt ramt

Statsministeren opfordrede i sidste uge til, at alle større arrangementer med over 1.000 mennesker bliver aflyst, og at kys, kram og håndtryk undgås i kampen mod coronasmitte.

En melding, der ikke var overraskende, siger Olivier Rubin.

- Ofte læner politikerne sig helt tæt op ad de råd, de får fra sundhedsspecialisterne i sådan en situation som den her, og det er også det, Mette Frederiksen gør indtil videre.

Og det er selvom eksempelvis oplevelsesindustrien udtrykker bekymring over situationen.

- I forhold til corona-virussets indflydelse på erhvervslivet og de faldende aktiekurser, er det svært at se, hvad Mette Frederiksen skal gøre for at hjælpe, mener Olivier Rubin.

Dansk Melodi Grand Prix 2020 i Royal Arena foregik lørdag uden publikum. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Lige nu er det private virksomheder, der hænger på regningen, hvis de følger statsministerens opfordring og aflyser store arrangementer.

Men ifølge Mette Frederiksen er regeringen klar til at give økonomisk hjælp til dem, der bliver ramt af, at dele af landet lukker ned, eller begivenheder bliver aflyst på grund af corona.

Og det er selvom statsministeren ikke tvinger, men blot opfordrer virksomheder til for eksempel at aflyse store begivenheder.

- Der er nogle, der kommer i klemme økonomisk, så vi arbejder videre på en model, hvor nogen kan kompenseres, siger Mette Frederiksen.

Og den slags tiltag kan statsministeren ifølge Olivier Rubin sagtens lave. Det er i forhold til de store linjer for at inddæmme smitten, at hun er mere låst, fastslår han.

Et meget konkret dilemma

Det videnskabelige tidsskrift The Lancet har netop udgivet en artikel, hvor konklusionen er ganske klar:

Coronavirsset kan ikke inddæmmes, uden at det kommer til at koste store summer for samfundet.

Og det er Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, enig i. Han mener, at den danske regering lige nu står i et meget konkret dilemma.

- Vi kan kun inddæmme virusset ved at holde os fra hinanden og altså lukke samfundet ned på forskellige måder, og det er dyrt for samfundets pengepung, siger han og uddyber:

- Så dilemmaet er lige nu, hvordan man fra politisk hold kan lukke dele af samfundet ned, samtidig med at man undgår, at det går for hårdt ud over erhvervslivet.

God hygiejne er den allerbedste metode til at forebygge smitte med ny coronavirus. Det gælder både for at beskytte sig selv, men i høj grad også for at beskytte andre. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Ifølge Michael Bang Petersen er de umiddelbare tiltag, regeringen kan foretage, uden at det gør alt for ondt på samfundet, allerede sat i værk.

Hvis Mette Frederiksen vil gøre yderligere for at inddæmme coronasmitten, kommer det for alvor til at få betydning, siger han.

- Det helt centrale ved en epidemi er, at det kræver en stor indsats fra befolkningen. Vi kan ikke undgå, at presser erhvervslivet, hvis en hel befolkning bliver bedt om at ændre adfærd - og især hvis vi bliver bedt om at adfærdsændre endnu mere, end mange allerede gør nu.

- Det er helt åbenlyst en svær situation for statsministeren, fastslår Michael Bang Petersen.

Selvfølgelig arbejder regeringen med mulige scenarier

Han mener, at regeringen har været god til at oplyse om, hvorfor vi skal ændre adfærd. Men det halter på andre områder.

- Jeg oplever ikke, at folk rigtig forstår, hvad det rent faktisk er for en situation, vi står i.

- Jeg tror, at Mette Frederiksen er bekymret for at skabe panik, og derfor hører vi ikke rigtigt om, hvad det er for nogle scenarier, regeringen lige nu arbejder med. For selvfølgelig arbejder de med scenarier og beslutningskriterier, der siger, hvornår det eksempelvis er, at man lukker skoler og forbyder rejseaktivitet, siger Michael Bang Petersen.

Og den manglende information er ifølge Michael Bang Petersen et problem.

For det kan skabe stor usikkerhed i befolkningen og i erhvervslivet, ikke at blive informeret om, hvad der kan ske.

- Den værste type af tilstand at sætte en befolkning i er usikkerhed. Regeringen burde derfor i min optik lægge en plan mere klart frem, så borgerne ikke bliver så usikre fremtiden.

I dag er det danske C25 indeks åbnet med et fald på hele seks procent.

59 danskere er i skrivende stund smittede med corona.

Facebook
Twitter