Aktivering af syge duer ikke

Flere samtaler og mere aktivering af sygemeldte fører ikke til øget selvforsørgelse. Og indsatsen koster dyrt. Det viser ny evaluering af stort forsøg.

Flere samtaler og mere aktivering af sygemeldte fører ikke til øget selvforsørgelse. Og indsatsen koster dyrt. Det viser ny evaluering af stort forsøg. (Foto: Stock.xchng © Stock.xchng)

Flere samtaler og mere aktivering af sygemeldte fører ikke til øget selvforsørgelse. Og indsatsen koster dyrt. Det viser ny evaluering af stort forsøg i 16 kommuner.

Stribevis af samtaler og aktivering af eksempelvis kræftsyge, hjertepatienter eller folk med rygproblemer fører ikke til en øget selvforsørgelse. Det viser et forsøg blandt 4898 sygemeldte i 16 kommunale jobcentre. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Forsøget blev igangsat af Arbejdsmarkedsstyrelsen sidste år og er netop er blevet evalueret af Rambøll. I mellemtiden er metoden med intensiv opfølgning over for alle sygemeldte blevet lovpligtigt fra juli 2009.

Lennart Damsbo–Andersen, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, hæfter sig ved, at evalueringen viser, at indsatsen tilmed giver underskud:

- Det er dyrt, og det har ingen effekt. Et er, at man smider penge ud af vinduet, noget andet er, at man samtidig generer nogle mennesker, hvoraf nogen er alvorligt syge, siger han.

Ifølge loven skal man efter otte ugers sygemelding deltage i ugentlige samtaler på jobcentret og mindst ti timers aktivering om ugen. Ellers mister man sine sygedagpenge.

Aktiveringen kan bestå af alt fra virksomhedspraktik til kostvejledning og kurser i håndtering af egen situation.

Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening, har tidligere kraftigt kritiseret både forsøget og lovgivningen.

- Hele påstanden om, at det er godt for alle syge at være i gang, og at bare vi aktiverer dem så kommer de på arbejde, styrter jo sammen. Derfor synes jeg, det er på sin plads, at beskæftigelsesministeren træder ind på scenen og fortæller, hvad hun vil gøre ved, at det ikke har nogen positiv effekt, siger hun.

Kræftens Bekæmpelse har fra starten været bekymret over ordningen og i tvivl om de positive effekter, siger social- og sundhedspolitisk konsulent Lars Kofoed:

- Vi mener, at man skal gøre alt, hvad man kan, for at syge bevarer kontakten til arbejdsmarkedet. Men vi har hele tiden ment, at indsatsen skulle målrettes, og at aktivering af kræftpatienter kun bør ske, når der er vished for, at det hjælper patienten til ikke at miste sit arbejde under sygdom. Sådan blev det desværre ikke, og ud fra evaluering må vi sige, at indsatsen ikke har flyttet noget, siger han.

Kræftens Bekæmpelse fik i loven tilføjet, at alvorligt syge skal kunne fritages for aktivering, hvis det ikke er hensigtsmæssigt eller muligt – den såkaldte stand by-ordning.

- Men det er heller aldrig kommet til at virke tilfredsstillende, siger Lars Kofoed.

SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, kalder indsatsen ”en fiasko”:

- Når man tænker på, hvordan beskæftigelsesministeren med store fanfarer gav indtryk af, at her var en vidundermedicin, og at hvis man bare aktiverede de syge, ville de blive raske, så ligger den politik, regeringen står for, i ruiner, siger han.

Det har ikke været muligt at tale med beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), men Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører i Dansk Folkeparti, stiller sig skeptisk over for evalueringen:

- Jeg har ikke forståelse for, at rapporten siger, at det ikke har haft en effekt. Det hænger ikke sammen med det, vi hører ude fra jobcentrene, hvor de siger, at der er flere syge, der vender hurtigere tilbage efter en indsats. Men hvis det er for dyr en indsats, eller nogen bliver aktiveret bevidstløst ude i kommunerne, så skal vi tage fat i det, siger han.

FacebookTwitter