Aktivister beskylder økolandmænd for manipulation til "Køernes Forårsfest"

Søndag kommer de økologiske køer på græs. Flere steder følges de dansende køer af protestaktioner.

Der er fart over feltet, når de økologiske køer bliver sat på græs efter en vinter i stalden. (Foto: Thea Frydland © DR Nyheder)

Malkekøer på flere hundrede kilo hopper og danser, når de søndag får græs under klovene og frisk luft i næseborene efter en lang vinter bag lukkede stalddøre.

En vinter er gået, siden de sidst så de grønne marker, og det er blevet et stort tilløbsstykke, når de økologiske mælkeproducenter slipper køerne på græs.

Det er dog ikke alle, der glæder sig over Køernes Forårsfest, som dagen kaldes.

Aktivister fra dyrerettighedsforeningen Go Vegan vil søndag møde op på flere gårde og lave aktioner mod det, de kalder "mælkeindustriens manipulation".

- Vi synes, at man i dag med Køernes Forårsdag tegner et glansbillede af, hvordan det er at være malkeko i industrien ved at vise et enkelt godt øjeblik i deres liv, siger Mathias Elrød Madsen fra Go Vegan.

Fire dages forsinkelse

Ifølge Økologisk Landsforening trak flere end 193.000 danskere sidste år i gummistøvlerne for at besøge de økologiske køer, da de blev sluppet på græs.

Køernes Forårsfest afholdes typisk om søndagen, så flest muligt danskere kan deltage.

Det, som aktivisterne er utilfredse med, er blandt andet, at de økologiske køer i henhold til reglerne skal på græs fra den 15. april til den 4. november, hvis ellers hensynet til dyrene og vejrforholdene tillader det. Som minimum skal de gå på græs i 150 dage.

Fire dage virker måske ikke som den store forskel, men ifølge Go Vegan viser det, at dagen ikke er til for køernes skyld, men for industrien.

- Det dybt problematiske ved dagen er, at man efterlader op mod 200.000 danskere med indtrykket af, at det bedste og mest etiske de kan gøre er at købe økologiske produkter, når det mest etiske og bedste i virkeligheden er slet ikke at købe produkter med komælk, siger Mathias Elrød Madsen.

Økologisk Landsforening afviser kritikken

Som veganer spiser man ikke produkter, der kommer fra dyr - det vil sige alt fra kød til æg og mælk. Go Vegan ønsker derfor ikke at forbedre forholdene i industrien. De ønsker at se den lukke ned.

Ved søndagens aktion vil aktivisterne uddele løbesedler og demonstrere på en række økologiske landbrug. Her vil de blandt andet sætte fokus på aflivning af tyrekalve og på, at kalve fjernes fra deres mor.

Formand for Økologisk Landsforening Per Kølster undrer sig over kritikken fra Go Vegan.

- Som økologiske landmænd har vi gjort rigtig meget for at udvikle et regelsæt, som er så godt og skånsomt for dyrene som muligt. Vi går vældigt meget op i dyrenes velfærd, siger han.

Hvor kommer mælken fra?

Med hensyn til de fire dages forsinkelse påpeger Per Kølster, at der er tale om en misforståelse. Hvornår køerne kommer på græs afhænger nemlig blandt andet af, hvor i landet de er.

I Sønderjylland vil der typisk være nok græs allerede i april, mens man i Nordsjælland måske først vil have gode nok forhold i maj.

- Man kan sådan set ikke tillade sig at sende dyrene ud, før græsset er i rimelig vækst, siger han og tilføjer:

- Vi lever i et klima, hvor det ikke giver nogen mening at sende dyr på græs om vinteren: Det gror jo ganske simpelt ikke. Så man ødelægger desværre jordene, hvis dyrene er ude.

Tyrekalve skal ikke aflives

Per Kølster afviser også, at Køernes Forårsdag er skabt for industrien. Derimod er det en dag, som samler mange mennesker, påpeger han.

For eksempel bruger mange forældre dagen til at tage en snak med deres børn om dyrevelfærd og om, hvor kødet og mælken i køledisken kommer fra.

Dog er der rum til visse forbedringer, fastslår han.

- Et af de områder, vi helt konkret arbejder med, er, hvordan man sikrer, at jerseytyrekalvene også kan få et værdigt dyreliv. Vi er enige i, at de ikke skal aflives, siger Per Kølster.

Han påpeger, at man blandt andet kan lave kønssorteret sæd, så der fødes færre tyrekalve.

FacebookTwitter