Aktivister har fået nok: Vil fjerne bryster fra busser

- Vi er de sidste frihedskæmpere for nøgenhed, siger ejer af skønhedsklinik.

Med plakater i bybilledet tager aktivister til genmæle over for 'absurde' brystreklamer.

Særligt unge mennesker kan få dårligt selvværd, når de bliver udsat for reklamebilleder med skønhedsoperationer i gadebilledet.

Det mener den nye aktivistgruppe, 'Markedet skal fa’me ikke bestemme, hvordan vores kroppe skal se ud!', der i dag iværksætter en aktion, hvor de vil hænge 1.000 plakater op i København for at sætte fokus på unaturlige kropsidealer.

Det er især privathospitalet Nygarts reklamer for nye bryster på busser over hele landet, som gruppen retter sin kritik imod.

- Vi synes, at Nygart promoverer et bestemt skønheds- og kropsideal, som vi er overbeviste om, får nogen til at føle sig forkerte, siger 20-årige Clara Louise Søndergaard, der sammen med Kaare Rugsted står bag gruppen og aktionen i dag.

- Reklamen for nye bryster spørger os, om vi ikke kunne tænke os nye bryster. Det ville være uhørt at spørge et andet menneske om face to face. Derfor mener vi, at reklamerne er grænseoverskridende.

Nygart Privathospital har siden 2007 reklameret for brystoperationer på busser. Den omdiskuterede reklame har ad flere omgange bragt sindene i kog - blandt andre hos kvindeorganisationer. (Foto: Sabrina Uldbæk Skjødt Web og Mobil)

500 plakater

En undersøgelse fra 2015 fra Center for Ungdomsforskning viste, at halvdelen af de unge er flove over at gå i bad med andre.

Og en undersøgelse fra Børnerådet viste i 2014, at en stor gruppe unge i 13-årsalderen er utilfredse med deres krop og tænker meget på deres vægt.

Clara Louise Søndergaard mener, at virksomheder som Nygart er med til at fremme unges selvhad.

- Nygart opfordrer til, at man får lavet nogle voldsomme indgreb på kroppen og sidestiller operationen med en vare som tøj eller mad. Det, synes vi, er absurd, siger Clara Louise Søndergaard.

'Markedet skal fa’me ikke bestemme, hvordan vores kroppe skal se ud!' blev stiftet i maj i år og har på nuværende tidspunkt hængt mere end 500 plakater op i Aalborg og Aarhus med budskabet, som fremgår af gruppens navn.

- Det er ok med nye bryster

På gruppens Facebook-side kan man selv finde plakaten, printe den og hænge den op i gadebilledet, og det har ligesindede i blandt andet Thy, Svendborg og Roskilde gjort, siger Clara Louise Søndergaard.

Tror du ikke, at Nygart nyder endnu engang at få gratis omtale på grund af jeres aktion?

- Reklamerne er så præsente i det offentlige rum, at de alligevel får megen omtale. Men ja, det er bagsiden af det, vi gør, men vi håber, vi kan få reklamerne fjernet fra busserne, siger hun.

Hun understreger, at gruppen synes, det er helt i orden, at nogen får kirurgiske indgreb, fordi det for nogen er en vigtig ting.

- Men det skal ikke promoveres på den måde i det offentlige rum, siger Clara Louise Søndergaard.

Gruppen har også startet en underskriftsindsamling, som de dog endnu ikke helt ved, hvad de skal med.

Tal fra 2015 fra Statens Serum Institut viste, at 2.136 kvinder i 2014 fik opereret brysterne større. Det er mere end 10 gange så mange som for 10 år siden, hvor 190 kvinder var under kniven for at få en brystforstørrende operation.

Frihedskæmpere for nøgenhed

Speciallæge og ejer af Nygart Privathospital, Jesper Nygart, siger, at skønhedsklinikkens betydning for unges selvforståelse er meget lille, fordi de i forvejen udsættes for skønhedsidealer fra medierne, fra porno, sociale medier og fra den amerikanske reklameindustri.

- I USA ville man aldrig se denne type reklame, fordi de er så nipple-forskrækkede. Så man kan sige, at vi er de sidste frihedskæmpere for nøgenhed, siger Jesper Nygart.

Så fordi andre promoverer usunde skønhedsidealer, så må I også?

- Ved du hvad? En af de største, valide undersøgelser på området viser, at folk faktisk får bedre selvværd af at få foretaget en brystforstørrelse. Man kan operere sig til bedre selvværd. Og det gør både skolelærere, pædagoger og alle mulige forskellige mennesker, siger han.

Men I siger; du får det bedre, hvis du laver om på dig selv.

- Fitnessreklamer siger også, at folk får det bedre, hvis de begynder at træne. Skal det så også forbydes?

Fitness er godt for helbredet. Det kan måske ikke helt sammenlignes med et kirurgisk indgreb?

- Men vi ved jo fra undersøgelsen, at ens mentale helbred bliver bedre, siger Jesper Nygart.

Busreklamerne er ifølge ejeren plastret på busserne, fordi privathospitalet skal være 'top of mind' hos forbrugerne. De kommer ikke til at fjerne reklamerne på grund af aktivistgruppens aktion. Men ifølge Jesper Nygart er privathosiptalet glade for gruppens initiativ.

- Vi har delt gruppens aktion på vores Facebook og på vores Instagram, fordi vi synes, det er en spændende diskussion, siger han.

Interesserede i aktionen kan møde op på Rådhuspladsen i København klokken 17, hvor gruppen vil dele plakater til opsætning ud.

FacebookTwitter