Aktivister vil blokere skifergas-boringer

Aktivister i Dybvad klager over skifergas-boringer bryder reglerne med boringer i helligdage.

Aktivister har slået lejr ved skifergas-boringen i Dybvad.

Aktivister vil i næste uge blokere arbejdet med skifergas-prøveboringer i Dybvad.

Siden planerne om boringerne blev vedtaget af kommunalbestyrelsen i Frederikshavn i sommeren 2014, har protester taget til, og der er bl.a. etableret en protestgruppe "Bloker Boretårnet".

I næste uge vil flere aktivister komme til fra hele landet.

- Vi indkalder til blokering af Totals arbejde i Nordjylland med civil ulydighed, fordi konsekvenserne ved at lade være er for store. Hvis politikerne ikke er villige til at tage det eneste acceptable valg og stoppe al yderligere udvinding af fossil energi, må vi i stedet blokere for at det kommer til at ske, lyder det i en pressemeddelelse fra Winston Nielsen fra "Bloker Boretårnet".

Det er første gang i Danmark, at der skal bores efter skiftergas. Prøveboringerne skal vise, hvor meget skiftergas, der er i undergrunden og foregår med den såkaldte fracking-metode også kaldet hydraulisk frakturering.

Arbejde i helligdagene

Ifølge "Bloker Bortårnet", så har energiselskabet Total også brudt aftalen med kommunen ved at arbejde i helligdagene. Således gik arbejdet igang kl. 4 om morgenen både Skærtorsdag og Langfredag.

- Vi vågnede natten til tirsdag ved, at Total kørte lastbiler ind på borepladsen, og siden da har de gentagne gange brudt de arbejdstidsregler, de skal overholde. Dette får mig til at blive bekymret for, hvilke regler Total kan finde på at bryde senere i forhold til sikkerhed og miljøbeskyttelse, siger Anne-Marie Kristensen fra "Bloker Boretårnet", der har meldt firmaet Total til politiet.

Da firmaet begyndte opsætningen af boretårnet i tirsdags klokken 4 om morgenen, tog kommunen klager fra naboerne til efterretning, hvorefter arbejdet blev stoppet.

Men nu vil kommunen ifølge aktivisterne ikke gribe ind, selv om der arbejdes i helligdagene. Argumentet er, at en aftale om ikke at arbejde på uhensigtsmæssige tidspunkter kun gjaldt under etableringen og ikke under selve prøveboringen.

27 ud af de 31 byrådsmedlemmer stemte for boringen, mens fire stemte nej, da planerne blev vedtaget sidste sommer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk