Akutcenter: Kun 1 ud af 10 ofre for æresforbrydelser går til politiet

Krisecenter får flere og flere henvendelser fra piger i æresrelaterede konflikter med familien, men antallet af anmeldelser falder hos politiet.

Et fåtal af de piger, som akutcentret R.E.D modtager, går til politiet, vurderer direktøren på akutcentret. (© Colourbox)

I aften går DR-dokumentaren 'Historien bag historien' helt tæt på én af de seneste års mest omtalte sager om æresvold, hvor en mor, far, moster og onkel blev dømt for grov vold og frihedsberøvelse mod deres 17-årige datter og niece.

Men det er langt fra alle sager, der ender hos politiet. Mens antallet af anmeldelser til politiet sidste år faldt, så steg antallet af henvendelser til landets eneste akutkrisecenter for æresrelaterede konflikter.

- Det er min vurdering, at kun én ud af ti piger (som akutcentret modtager, red.) går til politiet med de her æresrelaterede konflikter, siger direktør i akutcenter R.E.D, Anita Johnson, og forklarer:

- Pigerne har ikke nogen interesse i at få hængt deres familie ud i forhold til en politisag. De har alene et ønske om, at forældrene forstår, at de også har nogle ønsker og behov, som de vil have dækket.

Grundlag for at gå til politiet

Det topsikrede krisecenter med en hemmelig adresse i Danmark blev sidste år kontaktet af 204 piger, der oplevede konflikter som eksempelvis trusler om tvangsægteskab, social kontrol eller vold.

Antallet af henvendelser er steget hvert år siden 2008, hvor 88 piger søgte hjælp og rådgivning på krisecenteret.

Flere af pigerne kommer med så alvorlige sager, at de burde ende på politiets bord.

- Vi kan se i vores statistikker, at ni ud af ti kvinder (som akutcentret modtager, red.) har været udsat for enten psykisk eller fysisk vold, så der er jo grundlag for at gå til politiet, siger Anita Johnson.

Rigspolitiet forstår pigerne

Alligevel er antallet af anmeldelser om såkaldte æreskonflikter til politiet faldet i de senere år. I 2011 modtog de 155 anmeldelser, men i 2013 var det faldet til 110.

Hos Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter (NFC) vækker det både bekymring og forståelse, at pigerne ikke anmelder vold eller trusler fra familiemedlemmer.

- Selvfølgelig skal man straffes for det, man har gjort, men det er også meget omfattende, når man skal gå ind og anklage sin egen familie for kriminalitet, siger vicepolitiinspektør Henrik Fremvig.

Få hele historien om æresvoldssagen i dokumentaren 'Historien bag historien' i aften klokken 20.40 på DR1.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter