Aladdin stod i omstridt DF-annonce: Jeg står i en søgemaskine som terrorist

Dansk Folkepartis annonce ramte en af sagsøgerne hårdt. Han frygtede at blive tilbageholdt i USA.

Aladdin Bouhania var en af knap 700 mennesker i en omstridt DF-annonce. Han mener, at annoncen har ramt ham hårdt. (© DR)

- Jeg er bange for at rejse væk. Jeg er bange for at blive stoppet som terrorist.

Sådan forklarer Aladdin Bouhania her til formiddag i Københavns Byret i en sag, hvor han sammen med 14 andre nye statsborgere har sagsøgt Dansk Folkeparti for en omstridt avis-annonce, der i 2013 fik en del omtale.

"Én på listen er til fare for Danmarks sikkerhed - nu bliver han dansker", stod der i annoncen, som nu har fået de i alt 16 personer til at sagsøge partiet for æreskrænkelse og hver især kræve 10.000 kroner i erstatning.

- Jeg står på en søgemaskine som terrorist, siger Aladdin Bouhania, der var en af de knap 700 mennesker, hvis navn stod i annoncen.

Tilbageholdt i USA

Han er som atletikudøver på eliteplan ofte på rejse. Efter annoncen var han i USA, hvor han ifølge eget udsagn blev taget til side af de amerikanske immigrationsmyndigheder og udspurgt i flere timer om formålet med sin rejse.

Direkte adspurgt kunne han dog ikke dokumentere, at Dansk Folkepartis annonce og oplevelsen i lufthavnen havde en direkte sammenhæng.

Beskeden om, at hans navn stod i annoncen, fik han overbragt af en ven over telefonen, umiddelbart efter at den var indrykket i BT.

- Jeg troede, det var en joke. En af mine venner ringede til mig og sagde, 'du står i BT'.

'Langt ud over mine grænser'

Aladdin Bouhania er dansk statsborger, men har marokkanske rødder. Hele familien har dog dansk statsborgerskab.

Han fortæller i Københavns Byret, at annoncen har ramt ham hårdt på det personlige plan.

- Det var langt ud over mine grænser. Det var ekstremt for mig som person. Det ramte mig rigtig, rigtig meget. Det tog mig lang tid at komme over. Jeg var rigtig, rigtig bange. Jeg følte mig til grin, siger han.

Retssagen mod Dansk Folkeparti og partiformand Kristian Thulesen Dahl kører ved Københavns Byret indtil mandag, hvor der forventes dom. Under fredagens indledende forklaringer er det kommet frem, at én af sagsøgerne var statsløs forud for, at vedkommende fik tilkendt dansk statsborgerskab.