"Aldrig mere mor" satte gang i debatten: Har alle ret til at kende deres forældre?

Dokumentaren "Aldrig mere mor" fik seerne til at byde ind med deres egne historier om adoption og jagten på de biologiske forældre.

- Jeg blev aldrig rigtigt accepteret i min adoptivfamilie.

- Jeg fik lov at kramme min biologiske mor i en alder af 50 år – det er stort.

- Jeg måtte selv lede i mange år, før jeg fandt min mor. Og jeg voksede op i en ikke ret lykkelig adoptivfamilie.

Sådan lyder nogle af indlæggene i hvad, der blev til en heftig debat efter DR viste dokumentaren ”Aldrig mere mor”.

Dokumentaren følger to familier, der står over for bortadoption ved tvang. Når det sker mister biologiske forældre alle rettigheder til at se deres barn igen.

Bortadoption eller fjernelse ved tvang

Når et barn eller en ung person bliver tvangsfjernet fra sine biologiske forældre, har kommunen pligt til at sørge for, at forbindelsen mellem forældrene og barnet holdes ved lige.

Det vil sige, at begge parter har krav på samvær og kontakt til hinanden.

Når et barn derimod bliver tvangsbortadopteret, mister forældrene deres krav på samvær og indblik i deres barns liv.

Barnet får derudover en helt ny familie og skifter efternavn og arveforhold.

Kun i helt særlige tilfælde kan den oprindelige slægt søge om kontakt med barnet efterfølgende.

Kilde: Ankestyrelsen

- Jeg får aldrig indre ro

For flere af seerne kom dokumentaren tæt ind på livet, og nogle valgte at dele deres egne historier. En af dem var Ulla Dose.

- Jeg er selv adopteret for mange år siden, og da jeg prøvede at finde min biologiske familie, var de begge døde.

- Jeg har aldrig fået den indre ro, som kunne gøre mig til et helt menneske. Lever konstant med små depressioner og tanker om, hvordan det kunne have være, hvis?...

Dokumentaren følger blandt andre Michelle, der er mentalt handicappet efter en hjerneskade. Hun ved godt, at hun ikke kan være fuldtidsmor for datteren Freja, men hun kæmper for at bevare samværet.

Historien kender Andrea Jonas Olesen, der selv har en handicappet mor.

- Jeg er rørt og rystet. Er selv adopteret og har en handicappet mor, som jeg elsker overalt på jorden. Hende fandt jeg, da jeg var 37 år. Jeg ved, hvor vigtigt det vil være for de børn, vi har set i aftenens program, at de ved, hvem deres biologiske forældre er! Også selvom de er handicappede.

Vigtigt stadig at se forældre

Også Tina Merete Nielsen deltog i debatten. Hun er selv adopteret, vokset op uden at vide, hvem hun var og følte sig rodløs.

- Tvang og adoption hører slet ikke sammen i min verden. Jeg forstår ikke tankegangen.

- Jeg håber og beder til, at deres adoptivforældre hjælper dem og viser vejen til de oprindelige forældre, hvis de ønsker det. Jeg fik lov til at kramme min mor i en alder af 50 – det er stort.

Ea Krassel er glad for, at hun blev adopteret af sin plejefamilie – men samtidig er hun glad for, at hun også kender sin biologiske mor.

- Er utroligt taknemmelig for, at jeg som voksen blev adopteret af min plejefamilie. De valgte mig til og omvendt. Og samtidig er jeg glad for, at jeg har kendt min biologiske mor. Hun har giv et mig kærlighed og opmærksomhed hele livet, skriver hun og tilføjer, at en ”åben” adoption tidligere i livet ville have givet mere ro og tryghed.

Du kan se dokumentaren "Aldrig mere mor" på Dr.dk/tv.

  • Før 2009 var det kun muligt at tvangsbortadoptere børn fra deres biologiske familier i helt særlige tilfælde.
  • Det blev ændret i 2009, da Folketinget vedtog en ny lov om tvangsbortadoption.
  • Ændringen betød, at barnet kunne bortadopteres, hvis forældrene var varigt ude af stand til at varetage omsorgen for barnet, og det skønnedes at være til barnets bedste.
  • For børn under ét år gjaldt dog, at barnet ikke kunne bortadopteres uden forældrenes samtykke, hvis forældrene i fremtiden kunne spille en positiv rolle for barnet i forbindelse med samvær.
  • Det blev også muligt, at tvangsadoptere børn, hvis de har været tvangsanbragt i mindst tre år.
  • I 2015 blev reglerne ændret på ny. Hvor kommunen tidligere skulle kunne godtgøre, altså bevise, at forældrene aldrig ville kunne komme til at tage sig af barnet, er det nu nok blot at kunne sandsynliggøre det.
  • Derudover blev aldersbegrænsningen for de helt små børn også fjernet.
  • Hvis det er plejeforældrene til det anbragte barn, som ønsker at adoptere barnet, er betingelsen for tvangsadoption blot, at det skal være skadeligt for barnet, hvis tilknytningen til plejebarnet brydes og det samlet skønnes at være til barnets bedste.

- Jeg er rørt og rystet. Er selv adopteret og har en handicappet mor, som jeg elsker overalt på jorden. Hende fandt jeg,...

Opslået af DR Nyheder på 14. januar 2016