Alkohol er et hit i 7. klasse

I modsætning til andre europæiske unge begynder mange danske unge at drikke allerede i 7. klasse. En fjerdedel af eleverne på det klassetrin har prøvet at være berusede.

De helt unges foretrukne alkoholiske drik er de kritiserede alkoholsodavand - kaldet alkopops. (© DR)

Livet i 7. klasse er fyldt med meget andet end lektier, fodbold og venner. Alkohol er også blevet en del af livet, når de unge når til syvende årgang.

Det viser en ny omfattende undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Godt en fjerdedel af eleverne i 7. klasse har prøvet at drikke så meget alkohol, at de kunne mærke en virkning. Der er stort set ingen forskel på antallet af piger og drenge, der prøver at drikke.

Drikker mere end i andre lande

Forskningschef Morten Grønbæk fra Statens Institut for Folkesundhed ser med alvor på tallene.

- Vi kan se, at danske unge fortsat drikker for meget, og at rigtig mange unge i 7. klasse har et regelmæssigt forbrug. I andre lande i Europa drikker unge på 7. klassetrin slet ikke, siger han.

- Godt nok viser nyere tal fra Sundhedsstyrelsen, at de danske unges drikkeri er svagt stagnerende, men de drikker stadig for meget i forhold til i de andre europæiske lande, hvoraf flere, blandt andet i England og Irland, til gengæld er ved at komme op på danske unges niveau, siger Morten Grønbæk.

Alkopops er populære

De unge er i gennemsnit 13 år gamle, når de er fulde for første gang, og godt en tredjedel har drukket mere end de anbefalede fem genstande, sidste de drak alkohol. De foretrukne alkoholiske drikke er de kritiserede sodavand med alkohol - de såkaldte alkopops.

Mere end 12.000 elever deltog i undersøgelsen, der er baseret på spørgeskemaer på internettet.

MailFormDR: Kontakt

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk