'Alkohol er farligere for os end corona'

Anonym Alkoholikere kan ikke mødes og tyer til onlinemøder i stedet.

Anonyme Alkoholikere har set sig nødsaget til at digitalisere deres møder. Nu deltager flere 100 dagligt i onlinemøder. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

I organisationen Anonyme Alkoholikere er de fleste fysiske møder lukket ned sammen med resten af samfundet, men i stedet har organisationen lavet en lang række online-møder for at fastholde ædruelighed og tage imod nytilkommere.

En af de

anonyme
alkoholikere fortæller her til
DR
Nyheder, hvorfor isolation og frygt for coronavirus er hård kost for ædru alkoholikere.
DR
Nyheder er bekendt med hans fulde identitet, men han har udbedt sig delvis anonymitet og optræder kun med sit fornavn, Jesper.

- Det er farligt, at folk sidder derhjemme alene. Folk er isolerede, og ensomhed er en stor trigger. Alkoholikere har ikke godt af ensomhed. Og med denne

epidemi
er der en frygt, som folk kan drikke på. Man kan bruge ensomhed og frygt til at sætte sig i våd cement, siger Jesper.

Han understreger, at han udtaler sig på baggrund af egne erfaringer og ikke på vegne af AA. Ingen udtaler sig nemlig på vegne af Anonyme Alkoholikere.

Da Mette Frederiksen 11. marts lukkede Danmark ned, lukkede stort set alle de kirker og mødesteder, hvor der normalt er AA-møder. Få steder holder endnu møder med under 10 deltagere og god afstand.

Derfor har flere grupper under Anonyme Alkoholikere nu taget initiativ til onlinemøder. Her 'mødes' Anonyme Alkoholikere dagligt og snakker om de udfordringer, de oplever i deres selvisolation. Deltagerne er med på video og lyd.

- Det er vigtigt, at man går til møder og er en del af et fællesskab. Folk, der har et ønske om at holde op med drikke, har brug for at snakke med andre. Det er derfor, vi er der. Som mange siger: Alkohol er for os farligere end corona, siger Jesper.

- Alkoholikere er faktisk rigtig godt til at lade andre tale – eller rettere - ædru alkoholikere er blevet gode til at lytte og lade andre tale, fortsætter han.

Hos Blå Kors mærker man også, at der bliver åbnet flere flasker i privaten. Organisationen hjælper blandt andet med at

forebygge
alkoholproblemer.

På grund af faren for smittespredning er de fleste samtaler som led i alkoholbehandling sat på ubestemt pause, oplyser Blå Kors. Det betyder, at mange tidligere alkoholikere og personer under behandling nu er overladt til sig selv.

'Jeg har været ædru 17 år, men...'

Der kan deltage op til 100 mennesker per møde, og en gruppe er i gang med at sætte endnu større møder op med op til 500 samtidige deltagere. Onlinemøderne er af en times varighed, og der er en mødeleder, der lader ordet gå rundt mellem dem, der vil have det.

- En alkoholiker ender med at drikke alene. Så har man ikke lyst til at være sammen med andre.

Alkoholisme
er en sygdom, de færreste kan klare alene, siger Jesper.

Det gode – hvis man kan sige det sådan – er, at de onlinemøder, som AA nu tilbyder, sandsynligvis også kommer til at fortsætte efter den her krise. Og de er vigtige, gentager Jesper.

- Jeg har været ædru i 17 år. Det er stille og roligt, det er hverdag, en livsstil. Men alligevel er det ikke længere væk end at købe en sixpack i Aldi, og så er jeg i gang igen. Jeg er stødt på et par stykker, som jeg kender fra møderne, men der er da også nogle, vi ikke ser til onlinemøderne. Jeg håber at se dem på den anden side af corona-krisen.

COOP nikker genkendende

Hos

Coop
, der blandt andet står bag Superbrugsen, Irma og Kvickly, bekræfter man, at der har været en stigning.

Væksten
er dog ikke lige så stor som den generelle stigning i omsætningen af dagligvarer, som
Coop
har oplevet i de seneste uger.

Stigningen skal samtidig ses i lyset af, at det ikke længere er muligt at besøge værtshuse, cafeer eller restauranter og få serveret alkohol. De er lukket for at

begrænse
smittespredningen.

Det har ikke været muligt for

DR
Nyheder at få oplyst, om store dagligvarekæder som Netto, Bilka eller Rema 1000 har solgt mere øl, vin eller spiritus siden 11. marts.

Det var den aften, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) satte landet på standby.

Herunder kan du klikke dig gennem corona-krisen dag for dag og se, hvordan smitten har udviklet sig - og hvordan politikerne og

myndighederne
har
håndteret
det med diverse
påbud
, hastelove og hjælpepakker: