Alle ansatte i plejesektoren skal testes jævnligt

KL, regionerne og regeringen har aftalt, at alle ansatte jævnligt skal testes for coronavirus.

De jævnlige test er et tilbud og ikke et krav. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Alle ansatte i plejesektoren skal jævnligt testes for coronavirus, har regeringen aftalt med KL og Danske Regioner.

Hvor ofte testene skal udføres, afhænger af hvor udbredt smitten er i de enkelte kommuner.

- Det er et system, hvor vi løbende og gentagne gange tester medarbejdere - altså frontpersonale - i ældreplejen, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til DR.

- Vi kan ikke garantere, at det her betyder, at smitte ikke udvikler sig på plejehjem. Den her sygdom smitter hurtigt, også nogle gange uden symptomer. Men vi kan smide nettet ud og have sådan en grundlæggende testning af vores medarbejdere i ældresektoren, tilføjer han.

Personalet i de enkelte kommuner deles som udgangspunkt op i to kategorier.

Den ene er en "grøn" kategori, hvor der er under 20 nye smittede per 100.000 indbyggere om ugen. I de kommuner skal personalet testes hver sjette uge.

Personale i "røde" kommuner, hvor der er 20 eller flere nye smittetilfælde per uge, skal personalet i kommunen testes minimum én gang indenfor to uger. De skal testes hver anden uge, indtil kommunen ikke længere er i rød kategori. I skrivende stund er der én kommune, der falder ind i den.

Skal testes i arbejdstiden

Personalet skal som udgangspunkt testes på arbejdspladsen og i arbejdstiden. Det vil være medarbejdere fra regionen, der lærer kommunale medarbejdere op i at foretage podninger på arbejdspladsen.

De jævnlige test er blot et tilbud og ikke et krav til medarbejderne om at blive testet.

- Det vil være frivilligt. Vi har ikke tvangstestning i Danmark. Men vi har ikke noget personale i sundheds- eller ældresektoren, som har noget ønske om at risikere at smitte deres kollegaer, patienter eller ældre, siger Magnus Heunicke.

Det fremgår af aftaleteksten, at det er vigtigt, at testningen "indrettes sådan, at testen også i praksis gennemføres for det store flertal i de enkelte personalegrupper", hvis overvågningen skal være effektiv.

Ministeriet fremhæver i pressemeddelelsen, at de jævnlige test er et supplement til det generelle testtilbud, eftersom plejepersonale på lige fod med alle andre danskere kan gå ind på www.coronaprover.dk og bestille en test.

- Det kan også sagtens gøre fremover. Men det er vigtigt, at det ligger i et system, også så det kan ske i arbejdstiden, så man konkret kan blive testet på sit arbejde, hvor det køres ind i vagtplanen, at man skal testes, siger Magnus Heunicke.

Pårørende kan testes i testcentre

Aftalen kommer, dagen før at der åbnes fuldt for besøg på landets plejehjem, der har været underlagt besøgsrestriktioner de sidste mange måneder.

- Pårørende kan gøre ligesom alle andre og få en tid i et testcenter og få en test. Når vi åbner op i ældreplejen, er det vigtigt, at vi overholder de her retningslinjer med afspritning, afstand og god hygiejne, siger Magnus Heunicke.

- Mit råd er, at man skal huske at nyde at være sammen. Men husk nu også, at alt det, vi har været gode til, skal vi blive ved med at være gode til. Der er en lav smitte i samfundet i øjeblikket, men vi skal nu holde den nede, tilføjer han.

Det skal som besøgende på et sygehus eller plejehjem at få adgang til mundbind eller andre værnemidler.

Styrelsen for Patientsikkerhed vil kunne lukke for besøg på plejehjem, hvis der opstår et lokalt udbrud med coronavirus.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk