Alle højspændingsmaster skal væk

Senest i år 2020 skal alle højspændingsmaster væk fra de store byområder. En rapport har udpeget seks særlig naturskønne områder, hvor kablerne først skal graves ned.

Inden 2030 skal det være slut med skæmmende højspændingsmaster i det danske landskab. (© DR)

Klima- og energiminister Connie Hedegaard har fremlagt en storstilet milliardplan, der betyder, at senest i 2020 skal alle højspændingsmaster væk fra de store byområder. Og senest i 2030 skal hele nettet være lagt i jorden som kabler.

- Det er et stort fremskridt for både mennesker og natur, at vi nu tager fat på at fjerne en stor del af de højspændingsmaster, der i dag skæmmer landskabet, siger klima- og energiminister Connie Hedegaard.

Mast som nabo

Tom Pedersen og hans familie er glade for at bo her bortset masten, som nærmeste nabo. Mistanken om at el-masterne er skadelige for helbredet har naget ham.

- Vi har mange gange tænkt, om vi skal flytte. Selv om de siger, at det ikke er farligt, men skulle det ske at børnene bliver syge, ville vi jo aldrig tilgive hinanden, siger Tom Pedersen til DR Nyheder.

Særligt naturskønne områder

De første seks strækninger, der skal væk, går gennem særligt naturskønne områder, fremgår det af en rapport, som Energinet.dk har udarbejdet.

Hele arbejdet ventes at koste 14,5 milliarder kroner over de næste 20 år, eller hvad der svarer til op til 75 kr. årligt for en almindelig husstand.

Mange danskere kender sikkert til strækninger i landskabet som fremstår rodede og uskønne på grund af forstyrrende master og ledninger. Den teknologiske udvikling har gjort det muligt at vi nu kan rydde op i alt dette inden for en rimelig økonomisk ramme, siger Connie Hedegaard.

Facebook
Twitter