Allergi vil ramme op mod 2 millioner

Flere og flere får astma og allergi. Statens Institut for Folkesundhed skønner, at næsten 1,7 millioner indbyggere vil lide af allergi om 15 år. De tal kalder Astma-Allergiforbundet for en katastrofekurs, som det vil søge at ændre.

Efter en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed om at antallet af astma og allergitilfælde risikerer at stige voldsomt, sætter Astma og allergiforbundet yderligere skub i et initiativ for at ændre katastrofekursen. (© AP Graphics)

Flere og flere får astma og allergi. Om 15 år skønner Statens Institut for Folkesundhed at næsten 1,7 million indbyggere vil lide af allergi.

- Det er en katastrofekurs, vi skal gribe ind overfor, siger direktør i Astma-Allergiforbundet, Thorkil Kjær. Han mener, at sygdommen og problemerne hos de mange, der har den, ikke tages helt alvorligt.

- Det der mangler, er, at man prioriterer det og bruger nogle penge, for at blive klogere på området.

Statens Institut for Folkesundhed: Fordobling på 15 år

Sygdommen er blandt andet kløe, nyseture, tilstoppede næser og pibende hvæsende vejrtrækning. Statens Institut for Folkesundhed, SIF, vurderer, at dobbelt så mange vil lide af astma og allergi om 15 år.

I 2005 havde knap 900.000 allergi. Om 15 år vil det tal være på 1,7 millioner. Også antallet af astmatilfælde vil stige kraftigt, skønner instiftuet.

Direktør i Astma og allergiforbundet, Thorkil Kjær, er ikke i tvivl om konsekvenserne:

Problem i alle familier

- Så sker der det, at vi om en generation eller to ikke taler om en sygdom, men om en almentilstand. Med andre ord, så er det et problem, man stort set har i alle familier, siger Thorkil Kjær til Radioavisen.

Han efterlyser derfor også en tidlig indsats, for at bremse den voldsomme stigning i astma- og allergitilfældene. også selv om vi i mange tilfælde ikke altid ved, hvorfor astma, allergi og eksem opstår.

Hvad kan man tåle

- Problemet er, at man i hvert fald skal tilbyde en langt mere effektiv behandling ved første tegn på astma og allergi. Man skal have en fuld udredning, vide hvad man ikke kan tåle. For hvis man bare lader stå til, vil sygdommen udvikle sig, flere vil få sygdommen og symptomerne vil blive sværere, og det er virkelig et problem, siger Thorkil Kjær.

Rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed, er en del af en stor folkesundheds-undersøgelse.

Rapporten opgør tallet af danskere med allergi til at stige med 796.000 personer fra 2005 til 2020. Det betyder, at cirka 1,7 millioner danskere har allergi i 2020 mod 899.000 i 2005.

Samtidig forventer Statens Institut for Folkesundhed at 433.000 danskere vil have astma mod 277.000 i 2005.

Tallene sætter skub i initiativ

– Tallene er alarmerende, og der skal gøres en ekstraordinær indsats. Ganske vist er tallene usikre, men det kan lige så godt være til det værre som til det bedre. Det afgørende er, at vi handler nu, understreger Thorkil Kjær.

Tallene får Astma-Allergi Forbundet til at sætte yderligere skub i et initiativ, der skal sikre sundhedsfremmende arbejde lokalt i kommunerne. Initiativet skal etablere tætte relationer mellem borgerne, kommunen, Astma-Allergi Forbundet og de praktiserende læger.