Almene boliger på Christiania kan blive ældreboliger: 'Der er et ønske om, at mange christianitter kan blive boende de kommende år'

Regeringen vil bygge 10.000 kvadratmeter almene boliger på Christiania.

Sophie Hæstorp Andersen (S), kandidat til overborgmesterposten, vil gerne være med til at bygge ældreboliger på Christiania.

Ældreboliger til christianitterne selv og christianshavnere generelt kan blive nøglen, der åbner op for byggeri af almennyttige boliger på Fristaden Christiania.

Det siger Socialdemokratiets spidskandidat til overborgmesterposten i København, Sophie Hæstorp Andersen.

- Der er et område på Christiania, som er til drøftelse, og som har været det i et stykke tid, og derfor glæder jeg mig til at drøfte med christianitterne, om ikke det her kunne være en mulighed for at lave nogle almene boliger, som flere af christianitterne, der jo også er blevet ældre, kan bo i, siger hun til DR.

Tidligere regeringer har måttet droppe planer om at bygge almennyttige boliger på Christiania. Blandt andet fordi beboerne har sagt nej.

Men ifølge Sophie Hæstorp Andersen er der i disse år en "god dialog" med Christiania.

- Der også et ønske om, at mange christianitter kan blive boende i de kommende år, selvom man er blevet ældre, så jeg ser da frem til at drøfte det her med dem, siger hun.

Skal det være reserveret til christianitter?

- Jeg tænker, at det kan være reserveret til christianshavnere, fordi vi mangler i det hele taget også almene seniorboliger til christianshavnere, siger Sophie Hæstorp Andersen (S).

Foldschack: Lad os se på det

Det var på et pressemøde i dag, at indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) offentliggjorde målsætningen om at bygge 22.000 billige almene boliger. En del af den plan omfatter Christiania.

- Vi har foreslået, at der bliver bygget cirka 10.000 kvadratmeters almennyttigt boligbyggeri på Christiania. Det har der ikke fra Christianias fond været en meget stor modstand imod, sagde han.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) fortalte på dagens pressemøde om planerne.

Knud Foldschack er advokat for Fonden Fristaden Christiania, der køber og lejer bygninger og jord i området af staten. Han er ikke afvisende over for, at almennyttigt byggeri kan være en del af fremtiden.

- Hvis man respekterer Christianias dna, så lad os se på det, siger han.

- Men Christianias dna er ikke betonboligblokke med støttet boligbyggeri. Christianias dna er træbyggeri og alternative boliger, hvor ikke to er ens, siger han.

Det vil også være et krav, at man i kommende byggeri er forpligtet til at tage del i Christianias fællesskab, fastslår Knud Foldschack.

- Man skal ikke kunne sidde i en bolig på Christiania og sige: "Nej, jeg vil ikke betale til Børnehuset", siger han.

De første flyttede ind for 50 år siden

På Christiania forholder talskvinde Hulda Mader sig dog afventede overfor regeringens udspil.

- Hvis der kommer et konkret forslag, så vil jeg tage stilling til det, men indtil videre er det mere et slag i luften, siger hun.

Talskvinde Hulda Mader fra Christiania fortæller, at fristaden selv har forsøgt at bygge ældreboliger, men at det er strandet på mangel på egnede grunde. (Arkivfoto) (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

Der kan dog snart være beboere på fristaden, der får brug for mere ældrevenlige boliger, fortæller hun.

- De første christianitter flyttede ind for 50 år siden, og der var de ikke 5 år gamle. Og folk flytter ikke gerne, så derfor bliver de gamle sammen med Christiania, fortæller hun.

Man har selv haft planer om at bygge ældreboliger, men det blev droppet, der var tale om et fredet område, fortæller Hulda Mader.

Hun har dog svært ved at se, hvor det er, regeringen vil bygge de omtalte almene boliger.

- Vi har ikke så mange egnende byggepladser. Der er heller ikke meget grund til at lave ældreboliger et sted, hvor der er fuld gang i musikken og nattelarmen, siger hun.

Venstre: At holde vælgerne for nar

På Københavns Rådhus kalder Venstres gruppeformand, Jens-Kristian Lütken, planerne om at bygge på Christiania for useriøse.

- At foregive at man kan løse boligproblemerne i København ved at bygge almennyttige boliger på Christiania er simpelthen at holde vælgerne for nar, siger han.

Han er overbevist om, at christianitterne vil modsætte sig byggeplanerne, når de bliver mere konkrete.

- Socialdemokraterne ved udmærket godt, at det her kommer aldrig nogensinde til at ske. Sidst de forsøgte sig med noget tilsvarende, var dengang man rev Ungdomshuset ned, og den byggegrund står stadigvæk tom. Hvis man forsøger noget tilsvarende på Christiania, vil der ske præcis det samme, siger han.

Konservative vil hellere have plejehjem

De Konservatives overborgmesterkandidat, Jakob Næsager, synes dog, at det er en god ide.

- Når de vil normaliseres, så må de behandles på lige fod med alle andre bydele. Når der er almene boliger i andre bydele, så må et led i normaliseringen også være, at der skal være almene boliger på Christiania, siger han.

Jakob Næsager mener dog, at det almene boligbyggeri, der skal være på Christiania, skal være et plejehjem.

Men det er jo ikke et plejehjem, regeringen lægger op til, at der skal være?

- Nej, men det, der mangler mest på Christianshavn, er et plejehjem. Det er det, christianshavnerne efterspørger, så vi må honorere deres ønsker.

På dagens pressemøde erkendte indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad da også, at byggeplanerne kan vække modstand blandt nogle beboere på Christiania.

- Jeg tror aldrig, at christianitterne bliver helt enige om tingene, så uanset hvad kan man selvfølgelig godt finde nogen på Christiania, der synes, at det er en dårlig idé, sagde han.

Facebook
Twitter