Almindelig influenza er farligere

Almindelig sæsoninfluenza er langt farligere end fugleinfluenza. Mens der i 2005 blev smittet 139 personer med fugleinfluenza i verden og 71 af dem døde, anslås det, at der alene i Danmark dør mellem 1000 og 2000 mennesker af almindelig indfluenza hvert år.

Almindelig sæsoninfluenza er langt farligere end fugleinfluenza, skriver Ugeskrift for Læger.

Bortset fra historiske pandemier som den spanske syge er det i dag almindelig sæsoninfluenza, der er den største sygdomsbyrde for mennesker.

I 2005 blev 139 personer smittet med fugleinfluenza i verden. Heraf døde 71. Til sammenligning anslås det, at mellem 1000 og 2000 mennesker hvert år dør af almindelig influenza alene i Danmark.

- Det drejer sig om ældre mennesker. Desuden er der en overdødelighed blandt folk, der har kroniske sygdomme i forvejen. Det er ikke raske, unge mennesker, der bliver ramt, siger overlæge, dr.med. Kåre Mølbak fra Epidemiologisk Institut på Statens Serum Institut til Ritzau.

Meget få sygdomstilfælde

I forhold til det meget store antal fugle, der er smittet med fugleinfluenza, er der tale om meget få sygdomstilfælde blandt mennesker. Det skyldes, at fugleinfluenza i dag primært er en trussel i forbindelse med erhvervsmæssigt fjerkræhold.

Mens fokus er rettet mod spredningen af fugleinfluenza, understreger Kåre Mølbak, at det er vigtigt, at personer over 65 år bliver vaccineret mod almindelig influenza hvert eneste år.

- Med det fokus, der er på fugleinfluenza, glemmer vi, at der er mange ældre mennesker, der dør af almindelig influenza, siger han.

Facebook
Twitter