Almindelig vinterinfluenza har kostet knap 300 danskere livet i år

Antallet af danskere, der er døde af årets influenza, ligger på det laveste niveau i mange år.

40.427 personer er blevet testet for influenza i denne sæson. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Normalt vil cirka 1.000 danskere dø af influenza hen over en sæson, så indtil videre er vi sluppet billigt for influenza i år i modsætning til de seneste to sæsoner.

Antallet af danskere, der er døde af influenza, ligger på det laveste niveau i mange år.

Fra 1. oktober i 2019 og frem til 1. marts 2020 er 294 danskere døde af influenza, oplyser Statens Serum Institut, der har lavet en opgørelse for DR Nyheder.

Influenzavirusset er en gammel kending, der kommer år efter år, mens coronavirusset er helt nyt, og vi ved endnu ikke, hvor mange vil blive ramt eller hvor slemt.

Derfor kan man ikke sammenligne de to virusser en til en. Men de er alligevel interessante at se på sammen af flere grunde.

Farligst for de ældre

I forrige sæson døde eksempelvis 1.644 danskere af influenza. Det var hovedsagligt ældre mennesker med et svækket immunforsvar, men også mennesker med kroniske sygdomme, fortæller DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling.

- Ikke mindst personer med lungesygdommen KOL kan blive hårdt ramt af influenza, fordi influenza har det med at ramme luftvejene, siger han.

Opgørelsen fra Statens Serum Institut viser, at 95 procent af dem, der er døde af influenza i denne sæson, er over 65 år.

30.000 eller flere smittede

I løbet af denne influenzasæson er 40.427 personer blevet testet for influenza. Ud af dem havde 4.883 influenza type A og 553 type B.

Men det tal er sandsynligvist langt højere.

- Når næsten 300 danskere er døde af influenza i denne sæson, betyder det, at måske 30.000 eller flere har været smittet med influenza, siger Peter Qvortrup Geisling.

Og så er vi tilbage ved sammenligningen med coronavirusset, og hvorfor det er interessant at se på.

- For det første har vi alle her midt i en coronatid brug for at kunne sammenligne det med en sygdom, vi kender.

I øjeblikket er 90 danskere smittet med coronavirus, og ingen er døde af den endnu.

- Det billede kommer naturligvis til at ændre sig de næste par måneder, så tallene er på ingen måder sammenlignelige, men de kan alligevel være med til at give et indre billede af, at der ikke er grund til panik, siger DR's sundhedskorrespondent.

WHO anslår, at mellem 290.000 og 650.000 dør rundt om på kloden hvert år på grund af influenza. Indtil videre er 3.500 døde på grund af coronavirus, men alt tyder på, at det tal vil stige markant.

Påmindelse om, hvad influenza er

Sammenligning mellem tallene for coronavirus og influenzavirus kan også minde os om, hvorfor det for nogle er en rigtig godt idé at lade sig vaccinere mod influenza, inden sæsonen går i gang næste år.

Peter Qvortrup Geisling er DR's sundhedskorrespondent.

- Influenza er ikke bare en slem forkølelse, som mange tror. Men kan virkelig blive syg af influenza, hvor selv unge mennesker kan opleve en uge i sengen med høj feber, og hvor de efterfølgende må bruge en uge på at komme til kræfter igen, siger Peter Qvortrup Geisling.

Derfor bør myndighederne og politikerne tage ved lære af situationen omkring coronavirusset, mener han.

- De bør nok overveje at skrue op for kommunikationen omkring vores hygiejne og influenzavaccinen, når næste års influenzasæson nærmer sig, hvis logikken ellers skal hænge sammen, siger han.

FacebookTwitter