Alt tyder på en ualmindeligt mild influenzasæson

Selvom flere har frygtet en hård influenzasæson, er tallene på nuværende tidspunkt langt lavere end tidligere år.

Der har i år været rekordhøj vaccinetilslutning blandt de ældre og plejehjemsbeboere. (Foto: Kristian Djurhuus © Ritzau Scanpix)

Januar måned byder ofte på en stigning i antallet af influenzatilfælde.

Og netop i år har sæsonen været særligt frygtet, fordi den stort set var fraværende sidste år på grund af de mange coronarestriktioner.

Men det ser ud til, at der ikke er grund til bekymring.

For influenzaen ligger fortsat på det laveste niveau, man har set i flere år, fortæller Lasse Vestergaard, der er afdelingslæge hos Statens Serum Institut og leder af deres influenzateam.

- Normalt begynder influenzaen at sprede sig i samfundet i løbet af december, og så ved årsskiftet begynder det at tage fart. Men stigningen er ikke kommet endnu. Vi ligger stadig meget lavt.

De nyeste tal for den indeværende sæson viser, at der ud af 80.061 testede personer er 346 personer, der er bekræftet smittet med influenza.

Indlæggelsestallet ligger på 82, og 6 er døde.

- Smitten ligger langt under, hvad vi normalt ser. Bortset fra sidste år, hvor der slet ikke kom noget influenza.

Og det er ikke fordi, der ikke bliver testet. For testaktiviteten har været fire-fem gange højere end normalt, fortæller han.

- Det gør, at positivprocenten er enormt lav. Faktisk lige så lav, som hvis vi var uden for sæsonen. Så det vidner om, at der er meget lidt influenzavirus i omløb.

Høj vaccinetilslutning blandt de ældre

Der er flere ting, der har haft betydning for den lave smitte.

Blandt andet de fortsatte restriktioner og det større fokus på hygiejne. Og så er der vaccinetilslutningen.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler, at mindst 75 procent af alle på 65 år og derover bliver influenzavaccineret. Sundhedsstyrelsens eget mål har i år været 95 procent, på grund af risikoen for sammenfald med coronaindlæggelser.

I mange år har tilslutningen ligget på omkring 50 procent, men er nu oppe over de 75 procent.

- Vaccinationstilslutningen har i år været rekordhøj især blandt ældre og plejehjemsbeboere, og så har vi også fået en del af de yngre, børnene og sundhedspersonalet med. Det vil helt sikkert have haft en effekt, fortæller Lasse Vestergaard.

På apoteket i Nærum har de derfor haft travlt, da de er et af de mange steder, hvor man kan blive influenzavaccineret.

- Vi har vaccineret omkring dobbelt så mange, som vi plejer, fortæller souschef Pernille Frank.

Derfor har de fået sat en ekstra station op til at give vacciner og arbejdet ekstra hurtigt.

- Normalt er der tryk på i den første uge, når sæsonen starter, og derefter falder det. I år har vi nærmest oplevet et konstant tryk i to måneder, hvor der har været kø gennem det meste af dagen for at få en vaccine.

- Vi har både set dem, vi plejer, fra risikogruppen, men også flere af de yngre og folk, som i år har ønsket at beskytte sig mod influenza.

For tidligt at afblæse influenzaen

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) advarede i september mod risikoen for en hård influenzasæson.

Han udtalte, at det kunne gå hen og blive den perfekte storm, hvor coronavirus og andre luftvejsinfektioner sammen kunne presse sundhedsvæsenet yderligere.

Derfor købte de danske myndigheder en million flere vacciner end sidste sæson og tilbød for første gang børn i alderen to til seks år en vaccine.

Spørgsmålet er nu, om det sammenfald stadig kan nå at komme.

Men det ser ikke ud til, at influenza kommer til at give nogen væsentlig belastning af sundhedsvæsnet, fortæller afdelingslæge hos Statens Serum Institut, Lasse Vestergaard.

- Omikron er jo i fuld gang nu, og vi forudser, at den måske topper i løbet af januar. Og som det ser ud lige nu, så forventer vi ikke en stor top af influenza. Måske stiger det lidt senere i februar eller marts, men vi får nok ikke den belastning, som nogen har frygtet.

- Men vi skal stadig være forsigtige. Vi kan endnu ikke afblæse influenzaen for i år.

Opdateret kl.10:16 med de nyeste tal fra SSI for influenzasmitte i Danmark.