Alternativ modeuge fokuserer på bæredygtighed og diversitet

De har altid eksisteret, men fokusset er anderledes, siger forsker.

Clara Nielsen er en af hovedkræfterne bag den alternative modeuge, der blandt andet fokuserer på klima, men også et alternativt skønhedsideal. (Foto: © (privatfoto), Clara Nielsen)

- Den danske modeindustri ville have godt af, ikke at producere så meget!

Sådan siger Clara Nielsen. En af kræfterne bag Alternative Fashion Week Copenhagen.

Modeugen begynder i dag, altså bare få dage før den officielle Copenhagen Fashion Week, der starter på mandag.

Men ifølge Clara Nielsen er Alternative Fashion Week anderledes, da den i høj grad er præget af unge ukendte designere, der fokuserer på bæredygtighed og diversitet i deres designs.

- Vi lægger fokus på slow-fashion, og de små designere, der generelt har svært ved at få en fod indenfor i modeverdenen. Og så fokuserer vi på lokalproduktion - altså på ting, der ikke bliver outsourcet til eksempelvis Bangladesh, men derimod produceres i Danmark, siger hun.

En alternativ modeuge er dog ikke noget nyt, påpeger Else Skjold, lektor og Ph.d. i design og bæredygtighed på Det Kongelige Akademi.

- Det har der været rigtig mange initiativer omkring i de år, den københavnske modeuge har eksisteret. Det, der er nyt, er, at de slår sig særligt på bæredygtighed, diversitet, genbrug og gensalg.

Det, de unge vil ha'

Else Skjold er ansat ved det Kongelige Akademi, der har startet en ny kandidatuddannelse, der hedder New Landscapes for Change.

De så et stort behov for en ny uddannelelsesmulighed, fordi mange unge efterspurgte muligheden at lave bæredygtig mode.

- Det er helt klart, at vi har at gøre med unge mennesker, der ikke kan lide at bruge nye materialer. De foretrækker materialer, der er brugt, fordi de er meget opmærksomme på, hvor stort et ressourcetræk den branche står for.

Else Skjold peger på et stort problem i forhold til politisk indsats på området. Der bliver simpelthen ikke kastet midler efter vidensudvikling, mener hun. (Foto: © Lisbet Holten, Lisbet Holten)

På verdensplan forurener tøj mere end fly- og skibstrafik tilsammen, fortæller hun, og det er essentielt for de studerende.

Også for arrangøren bag den alternative modeuge:

- Til at starte med har vi gået efter designere, der er små og ikke har råd eller interesse for, at gå ud og få outsourcet. Langt de fleste arbejder med genbrugsmaterialer, men der er ikke specifikke krav til designerne, fortæller Clara Nielsen om den modeuge, hun har arrangeret til at starte i dag.

Men genbrugsmaterialer og upcycling er ikke i sig selv godt, medmindre materialet har været brugt meget længe, siger Else Skjold:

- Den her idé med, at vi bare tager en masse tøj, der har været brugt meget lidt, og så laver det om til noget andet, det er ikke miljømæssigt særlig fornuftigt i sig selv. Medmindre det bliver koblet med nogle meget længere brugsfaser og noget design, der skaber værdi i længere tid.

Hun påpeger, at fast fashion med skiftende kollektioner har været utroligt populære de seneste år. Men det er ikke holdbart, hvis man skal nå klimamålene, siger hun.

- De forskningsmæssige anbefalinger, der ligger, siger, at vi skal reducere med 75-95 procent af al nyproduktion i modeindustrien.

Social bæredygtighed

Det er ikke kun den klimamæssige bæredygtighed, der har været i fokus for arrangørerne af Alternative Fashion Week Copenhagen.

Det fortæller Clara Nielsen:

- Hvis man kigger på den sociale bæredygtighed. Mange ved ikke, at alt det tøj, der bliver produceret, bliver syet af rigtige mennesker. Og for at det kan sælges så billigt, betyder det også, at dem, der sidder og syer det, ikke kan få ret meget i løn, og arbejdsforholdene er dårlige.

Og den sociale bæredygtighed er et vigtigt aspekt i forhold til, hvilken retning modeindustrien går i, siger Else Skjold.

- Vi sendte i starten af 90'erne stort set al produktion af beklædning ud af landet til fjernøsten, fordi der var mindre kontrol med arbejdsforhold. Det er noget af det, vi er meget bevidste om.

Claras samarbejdspartner Sofie Ravn arbejder i deres studie. De er et makkerpar, der både har været sammen om at arrangere Alternative Fashion Week Copenhagen og også har et tøjmærke sammen. (Foto: © (Privat foto), Clara Nielsen)

Men det er ikke kun arbejdsforhold der er fokus på. Også drømmen om at skabe et mere naturligt skønhedsideal har været vigtigt, siger Clara Nielsen.

- Vi har fundet meget brogede modeller i vores omgangskreds. Vi har queer-modeller, vi har plus-size modeller, vi har modeller, der er brune og ældre modeller, siger Clara Nielsen.

Et fokus, som de professionelle modelbureauer herhjemme efterhånden også har fået, siger Else Skjold:

- Vi har set muslimske modeller, queer-modeller og vi ser også begyndende plus-size. Det er man mere tilbageholden med, fordi man gerne vil have de her tynde og perfekte kroppe. Der er også opmærksomhed på sådan noget med alder. Det kommer rundtomkring, for modevirksomhederne er godt klar over, at der er et øget krav til diversitet.

Den danske modeindustri har brug for hjælp

Ifølge Else Skjold er der over hele linjen i den danske modeindustri stor opmærksomhed på, at der skal gøres noget:

- Alle danske modevirksomheder ved, at den grønne omstilling er kommet for at blive. Det, der er udfordringen lige nu, er, at der har været meget lidt forskning omkring modebranchen. Derfor ser vi nogle afkoblede løsninger, der ser på delelementer.

Og det skyldes ifølge hende, at der ikke er tilstrækkelig med viden på området.

- Det er klart, at nu er der helt akut behov for forskningsmidler, for vi står i en situation, hvor branchen bliver nødt til at omstille sig, men den har reelt set hverken viden eller redskaber til at gøre det, medmindre politikkerne stepper op og satser på branchen.

Derfor ved branchen herhjemme ikke, hvordan de skal navigere og omstille sig grønt.

- Jeg så gerne, at der var en politisk satsning på modebranchen, der er vores fjerde største eksporterhverv og samtidig en af de mest forurenende sektorer, vi har globalt. Og det er den danske modeindustri også en del af.

Clara Nielsen, der arrangerer den alternative modeuge, er da også klar over, at hendes fremtid i en verden med mode på papiret ikke får mange plusser i klima-bogen:

- Tøj er en kæmpe last på planeten og den er en af de værste industrier rent klimamæssigt, slutter hun.