Alva tog til Dubai få dage efter verden blev 'rød': 'Der er altid en risiko for at blive smittet'

Justitsminister Nick Hækkerup kalder det 'voldsomt provokerende', at folk rejser, selvom det frarådes.

Alva Madsen rejste til Dubai, få dage efter rejsevejledningerne blev skærpet. (Foto: PRIVATFOTO © Alva Madsens Instagram)

Himlen er blå, sandet er varmt og poolen er kølig.

Når man ser på Alva Madsens Instagram, kan man godt glemme, at vi lever under skærpede restriktioner herhjemme i gråvejret, mens vi forsøger at komme coronasmitten til livs.

Og det var da også en af hovedårsagerne til, at hun 10. januar hoppede på flyet til Dubai, der er en stat i De Forende Arabiske Emirater.

- Først og fremmest var jeg lidt træt af vejret derhjemme. Det lyder som en nederen grund, men jeg har talt med mange om, at man virkelig kan blive deprimeret og få det rigtig dårligt, når man mangler sollys, siger 17-årige Alva Madsen til DR fra Dubai.

Hun blev kendt i DR3-dokumentarserien 'Fars pige', har næsten 12.000 følgere på Instagram og har sit eget makeup-mærke.

Og Alva Madsen er langt fra den eneste dansker, der er rejst til Dubai. De seneste uger er der dukket flere billeder op af kendte, som er taget ned til varmen trods myndighedernes anbefaling om at lade være.

Alva Madsens fly lettede blot to dage efter, at regeringen på et stort pressemøde skærpede rejsevejledninger og gjorde hele verden "rød". Det betyder, at man fraråder alle rejser til alle lande.

Hvorfor valgte du at rejse alligevel?

- Jeg tænkte meget over det og kom frem til konklusionen, at jeg ikke har større risiko for at blive smittet her end i Danmark, hvor der er så mange privatfester. Jeg kan love dig for, at der ikke er de samme restriktioner som her. Der er altid en risiko for at blive smittet.

Alva Madsen har både kørt på ATV i ørkenen og haft andre sjove oplevelser i Dubai. (Foto: PRIVATFOTO © Alva Madsens Instagram)

Sydafrikansk mutation

En af grundene til, at rejserestriktionerne blev skærpet, var, at man vil holde de nye virusmutationer ude. De britiske og sydafrikanske virusvarianter er nemlig langt mere smitsomme, end den variant vi har mest af herhjemme.

Mens den britiske virusvariant allerede er ved at få fat herhjemme, har vi kunnet holde den syafrikanske mutation ude - indtil i weekenden.

Her oplyste Statens Serum Institut, at man havde fundet det første tilfælde, som forbindes til en rejse til Dubai.

- Jeg hørte først, da jeg var kommet herned, at der var den her sydafrikanske mutation, som var kommet til Danmark fra Dubai. Det er selvfølgeligt ikke optimalt, men jeg vil gøre, hvad jeg kan, for ikke at have den med hjem, siger Alva Madsen.

Alva Madsen nyder livet i Dubai. (Foto: PRIVATFOTO © Alva Madsens Instagram)

Justitsminister Nick Hækkerup (S) var i går gæst i Aftenshowet for netop at tale om kendtes rejser til blandet andet Dubai. Her lagde han ikke skjul på, at rejsevejledningerne er der af en årsag.

- Det er utrolig provokerende at blive præsenteret for de her tilfælde, hvor de er så ligeglade med, at vi får styr på sygdommen. At de sætter deres egen velbefindende på den korte bane over hensynet til, at vi alle sammen kan få Danmark igennem det her, og vi kan slippe ud af jerngrebet, som vi er i, sagde han.

Et flertal i Folketinget vil gøre selvisolation efter udlandsrejser til et lovkrav, der kan straffes for eksempel med bøde. Nick Hækkerup har indkaldt til forhandlinger om forslaget i løbet af ugen.

Alva Madsen, kendt fra DR3-dokumentarserien 'Fars pige', er blandt dem, der er rejst til Dubai på ferie. (Foto: PRIVATFOTO © Alva Madsens Instagram)

Holder sig hjemme

Alva Madsen har uanset hvad tænkt sig at blive i isolation, når hun kommer hjem fra Dubai om et par uger. Derudover understreger hun, at hun jo er blevet testet både før afrejse, og når hun kommer hjem.

Hun synes også, at myndighederne i Dubai gør alt, hvad de kan, for at holde smitten nede. Restauranter og barer i Dubai er stadig åbne, men man må højest sidde ti ved et bord, og der er fokus på hygiejne, siger hun.

Hun holder sig sammen med sine venner fra København og sin søster, der også er i Dubai. Og så har de downloadet en app, som minder om den danske "Smittestop", der er et krav ved indrejse.

- Jeg er ikke bange for at blive smittet, men jeg er mere bange for at sprede den. Det har jeg ikke lyst til. Men med alle de restriktioner, der er over det hele, så føler jeg virkelig ikke, at der er større risiko end derhjemme.

- Det kan godt være, at der er nogle derhjemme, som tænker: 'Ej hvor er det egoistisk, og hvordan kan du se dig selv i øjnene, når du sætter uskyldige menneskers liv i fare?' Men det føler jeg ikke, at jeg gør. Smittetrykket er jo lavere her, siger hun.

Selvom Alva Madsen har ret i, at smittetrykket er lavere i De Forenede Arabiske Emirater end herhjemme per 100.000, så har man i det nye år set en markant stigning, mens tallet herhjemme er faldende, viser tal fra det europæiske smitteagentur, ECDC.

I den sidste uge var der 171 smittede per 100.000 indbyggere i Dubai. I uge 1 var det tal 315. Til sammenligning var tallet 751 i sidste uge af 2020 herhjemme, mens det i uge var 506.