Alvorlig mistanke: Ringsted-iranere fik millioner fra Saudi-Arabien til terrorvirksomhed

Nye opsigtsvækkende oplysninger i den spektakulære spionsag

Fredag den 28. september 2018 lukkede PET og politiet trafikken på Sjælland, fordi man frygtede et angreb på en dansk-iraner i Ringsted. Nu er selvsamme dansk-iraner og to andre sigtet for terrorbilligelse, spionage samt støtte og fremme af terror. (Foto: Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Millioner af kroner fra en saudisk efterretningstjeneste, penge til våbenanskaffelse og terrorrådgivning.

Det lød som noget fra en spionfilm, da anklager Rune Rydik Sorvad torsdag formiddag i Retten i Roskilde gennemgik de nye sigtelser mod tre dansk-iranere fra Ringsted.

Hidtil har det været kendt, at de tre mænd er sigtet for terrorbilligelse og for spionage i Danmark på vegne af en saudiarabisk efterretningstjeneste.

Men onsdag udvidede PET og Midt- og Vestsjællands Politi sigtelserne, så de også omfatter finansiering og fremme af terror i Iran, - herunder i samarbejde med en saudiarabisk efterretningstjeneste.

Og under torsdagens retsmøde kom der endnu flere opsigtsvækkende detaljer frem om ASMLA-medlemmernes økonomiske aktiviteter i perioden 2012-2018.

Anklager: ASMLA fik millioner

Blandt andet mener Anklagemyndigheden og PET, at eksilgruppen i perioden 2012 til 2018 har fået eller forsøgt at få ikke under 20 millioner kroner fra en saudiarabisk efterretningstjeneste.

Det var ifølge anklageren med henblik på at videregive pengene til en person eller gruppe, der begår terror.

Desuden sigtes gruppen for i samme periode at have rådgivet, anvist og støttet med materiel til at udføre terrorhandlinger i Ahwaz-regionen i det sydvestlige Iran, hvor ASMLA ønsker selvstændighed.

Derudover oplyste anklageren, at den ene af de tre sigtede mistænkes for at have forsøgt at skaffe penge til dækning af udgifter til mad, drikke og våben til terrorbevægelsen Jaish Al Adl.

Det er en islamistisk gruppe, som opererer i grænseområdet mellem Pakistan og Iran, og som siden 2019 har været på USA's terrorliste.

Ifølge det amerikanske udenrigsministerium er gruppen ansvarlig for flere angreb, som har dræbt adskillige iranske civile og embedsmænd - herunder et selvmordangreb i 2019.

Tråde til flere terrorgrupper

Og sigtelserne om terrorfinansiering stopper ikke her.

Et af medlemmerne, fremkom det, sigtes for i december 2017 at have forsøgt at skaffe fem millioner euro - svarende til omkring 37,2 millioner danske kroner - til flere forskellige organisatoner med terrorrelaterede aktiviteter i og uden for Iran.

Det er grupper med aserbajdsjansk, kurdisk og balochisk baggrund. Den sidste gruppe refererer til Baluchistan, som er grænseområdet mellem Iran og Pakistan.

Endelig sigtes et af ASMLA-medlemmerne i Ringsted for at have ydet støtte til en person eller gruppe, der begår terror ved at have sendt cirka 31.000 kroner til en bank i Iran.

Pengene skulle ifølge sigtelsen gå til indkøb af våben og/eller sprængstoffer til udførelse af et angreb et ukendt sted i Iran.

Det skulle angiveligt have fundet sted mellem den 27. september 2018 og 1. oktober 2018. Tidspunktet er opsigtsvækkende, fordi ASMLA-gruppen på dette tidspunkt havde udtrykt sympati for et angreb i Iran den 22. september 2018, hvor mindst 25 mennesker blev dræbt.

Ringsted-iranernes pengeoverførsel til banken i Iran skete, få dage efter at iranske myndigheder havde lagt pres på Danmark for at udlevere ASMLA-medlemmerne samt bedt om at fordømme angrebet i Ahwaz.

Advokat afviser anklager

I dagens sigtelse kom det desuden frem, at Ringsted-folkene i perioden 2012 og 2018 har indsamlet oplysninger om militære anlæg i Iran og overdraget dem til en saudisk efterretningstjeneste, mens de har opholdt sig i Danmark.

Under torsdagens retsmøde i Roskilde kom det frem, at alle tre sigtede fra Ringsted nægter sig skyldige i alle sigtelser, og herefter blev dørene lukket.

Forsvarsadvokat Kåre Traberg Schmidt, der repræsenterer den ene af de tre sigtede, mener ikke, at der belæg for anklagerne mod hans klient.

- Jeg ser det på mange måder ikke som en sag, for når man opererer som en menneskerettighedsorganisation og frihedsbevægelse - ikke mindst i Mellemøsten - så bliver der nogle gange brugt nogle kraftige udtryk, og man forherliger måske nogle ting, som godt kan være delvist strafbare i nogle dele af verden. Men decideret medvirken til terrorisme, - det er en meget grov anklage, og det mener hverken min klient eller jeg, at der belæg for, siger han.

Sag begyndte da Sjælland lukkede i 2018

Hele sagen om ASMLA tog sin begyndelse i efteråret 2018, da det kom frem, at en norsk-iransk mand, der anklages for at være agent for en iransk efterretningstjeneste, havde været i Ringsted og foretaget fysiske observationer mod ASMLA-lederens bopæl i den midtsjællandske by.

Ifølge anklagemyndigeden var norsk-iraneren reelt i Ringsted for at planlægge et drab på ASMLA-lederen, hvilket blev forhindret, idet norsk-iraneren blev anholdt i Gøteborg i Sverige i oktober 2018.

I den forbindelse indledte dansk politi en efterforskning mod ASMLA-gruppen i Ringsted, parallelt med, at de tre modtager livvagtsbeskyttelse fra PET.

Under efterforskningen fandt politiet blandt andet frem til en række krypterede chatkorrespondancer mellem ASMLA-gruppen i Ringsted og et medlem af ASMLA i Holland, hvor gruppen også står stærkt.

Det er blandt andet disse chatfiler, der nu har ført til, at dansk politi har rejst de alvorlige anklager mod de tre om ikke kun spionage til fordel for Saudi-Arabien, men også finansiering og fremme af terror i Iran i samarbejde med Saudi-Arabien.