Amalgamplomber må vige pladsen for plast

Fra april må tandlægerne ikke bruge kviksølvplomber længere. Nu er plastikken så god, at den kan erstatte amalgam, siger sundhedsministeren.

Fra den 1. april må tandlægerne ikke længere bruge kviksølv i plomberne.

Dermed følger Danmark Norges eksempel. I morgen bliver det nemlig forbudt at bruge amalgam på de norske tandklinikker. Amalgam indeholder nemlig kviksølv, som er en af de farligste miljøgifte. Og nu er et lignende forbud altså på vej herhjemme, siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen til TV Avisen.

Plastikfyldninger er blevet bedre

- Det er sådan, at der generelt allerede i dag fra Miljøministeriets side er et forbud mod kviksølv. Men det har været tilladt at bruge amalgam i tandbehandling fordi det har været det eneste tandlægefagligt forsvarlige. Nu er plastbehandlinger blevet så stærke, at Sundhedsstyrelsen siger, at vi kan udvide forbuddet til også at gælde de her amalgamfyldninger, siger han.

Når forbuddet træder i kraft om fire måneder, flyttes tilskuddet til amalgam, så det i stedet kommer til at dække fyldninger med plastik.

Amalgam bedst i særlige tilfælde

Men Preben Bindslev, der leder Tandlægehøjskolen på Aarhus Universitet mener ikke, at plastik altid er lige så stærkt som de gamle amalgamfyldninger. Han medgiver, at plastikken er blevet bedre, og at man nu kan bruge det i langt flere tilfælde end for få år tilbage. Plastik kan i mange tilfælde erstatte kviksølvplomberne, men der er undtagelser, mener han:

- Det kan specielt være i tilfælde, hvor det er vanskeligt at holde hullet tørt, inden man skal putte noget i det. Der er det helt afgørende, hvis man laver plastikfyldninger, at man kan holde det helt tørt. Ellers bliver det en fyldning, der ikke holder ret længe. Og der er altså visse tilfælde, hvor plastik decideret holder dårligere end amalgam, siger Preben Bindslev.