Det var et langt halvt år, hvor amatørarkæolog Jane Foged-Mønster skulle holde på den hemmelighed, at hun havde fundet en skat fra Harald Blåtands tid.
Den fandt hun på en mark ved Bramslev tæt på Hobro i slutningen af oktober sidste år.
Og da hun endelig kunne offentliggøre nyheden sidste måned, væltede det ind med varme lykønskninger fra venner og bekendte, ja tilmed fra fremmede i den lokale Brugsen.
- Det var tys-tys i lang tid, og det føltes som en kulmination af hele oplevelsen, da jeg kunne dele det, fortæller hun.
Jane Foged-Mønster fandt en del af en omfangsrig og sjælden skat, som indeholder 300 stykker sølv, hvor 50 af dem er sølvmønter. Der er både danske, tyske og arabiske mønter iblandt. Skatten dateres tilbage til vikingetiden i 980’erne.
Museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Torben Trier Christiansen, beskriver skatten som "helt fantastisk", fordi den kan give en hel ny viden om vikingetiden og Harald Blåtand.
Nyheden om den oldgamle vikingeskat nåede hele vejen til internationale medier som britiske The Guardian og amerikanske CBS News.
Men Jane Foged-Mønster er alligevel ikke blevet hverken en lokal, national eller global heltinde.
Hun valgte at takke nej til at medvirke hos langt de fleste medier,. Og da museet skulle udsende en pressemeddelese om fundet, bad hun selv om, at det ikke blev nævnt, at hun var den, der havde ført detektoren.
- Der kom blandt andet et filmhold fra USA. Jeg var ikke helt sikker på, om jeg havde lyst til at stå frem. Der er jeg nok lidt for meget nordjyde, griner hun.
Derfor er Jane Foged-Mønsters navn ikke nævnt i nogle udenlandske medier. Til gengæld står der, at de 1.000-årgamle vikingemønter er blevet udgravet af "en ung pige".
- Hvilket føles lidt fjollet, når man er en 40-årig kvinde, siger hun.
10 afgørende minutter på en mark ved Bramslev
Lad os spole tiden tilbage til den solskinsrige eftermiddag i oktober, som Jane Foged-Mønster aldrig vil glemme.
Sammen med Nordjysk Detektorforening drager hun ud på mark ved Bramslev tæt på Hobro.
Jane Foged-Mønster går alene over en høj med sin metaldetektor udstrakt foran sig, da hun hører et signal i sine høretelefoner.
Under detektoren gemmer sig et stykke sølv på størrelse med en lillefinger. Kort efter finder hun en arabisk sølvmønt på samme jordhøj.
Igen får hun et signal. Denne gang kommer det dybere nede fra jorden, og det viser sig at være en del af et ringspænde, hun får op.
Hun får hidkaldt flere af foreningens amatørarkæologer, og de graver alle videre.
- Ret hurtigt går det op for os, det er en del af et skattefund, og vi får kontaktet et museum, som giver grønt lys for, at vi søger videre, husker hun.
Dagen efter kom arkæolog og museumsinspektør ved Nordjyske Museer, Torben Trier Christiansen, ud til marken i Bramslev.
Fundene blev gjort otte kilometer væk fra vikingeborgen Fyrkat, der blev bygget under Harald Blåtands tid omkring år 980.
Jane Foged-Mønster tog efterfølgende orlov fra sit arbejde som socialpædagog i seks uger for at hjælpe til med at gennemtrawle markens øverste jordlag.
Nordjysk danefæ
Indtil videre har amatørarkæologen ikke tjent noget på fundet, men på et tidspunkt vil hun modtage en findeløn, den såkaldte danefægodtgørelse.
Jane Foged-Mønster ved ikke, hvad beløbet bliver, men det er efter egen vurdering noget, "som ville kunne forsøde tilværelsen en lille smule".
Pengene har dog aldrig været drivende for hende.
- Det er en biting. Det, vi detektorførere virkelig sætter pris på, er, når man får et brev fra Nationalmuseet med en beskrivelse af fundet, hvor man virkelig kan nørde sit fund og se, om det har betydet noget, siger Jane Foged-Mønster.
Nordjysk Detektorforening er afhængig af markernes ejere til at få lov til at gå rundt med metaldetektorer på deres jord. Derfor er Jane Foged-Mønster fyldt med taknemmeligheden til lodsejerne.
- Vi er der kun på deres nåde. Hvis vi ikke fik lov, var vores hobby ikke-eksisterende.
Hvert år laver Jane Foged-Mønster en julekurv og skriver en julehilsen til jordejerne for at sige pænt tak.
Inden længe skal hendes fund udstilles på Nordjyske Museer i Aalborg, så andre også kan få lov at se danefæene. Jane Foged-Mønster håber, at skattene også for fremtiden kan holdes i det nordjyske - hvor de ifølge hende hører hjemme.
Skattene er blevet børstet af og kommet for et professionelt kamera. Se flere billeder her.