Amin Pasic kører med tonsvis af hjælp til Bosnien hver måned

Tyve år efter krigen i Bosnien sluttede, sender bosniske flygtninge i Danmark og Sverige stadig tonsvis af hjælp.

Hver måned samler Amin Pasic nye og brugte ting sammen i Sverige og Danmark, som bliver kørt til Bosnien. (Foto: Dennis Becker © dr)

I dag for tyve år siden blev de bosniske muslimer, kroater og serbere enige om en fredsaftale, der satte et punktum for tre års blodig krig.

Kort tid efter kørte chauffør og flygtning Faruk Pasic af sted med den første lastbil fra Sverige og Danmark til Bosnien, fyldt med donerede ting, til hjælp for sine landsmænd.

I dag har hans søn Amin Pasic overtaget faderens rute.

- Vi begyndte på det her i slutningen af 1995. Den første bil, vi kørte til Bosnien, blev faktisk bombet. Men granaten eksploderede ikke, den fløj bare gennem bilen, fortæller Amin Pasic.

Lastbilen gør holdt i 35 byer på sin indsamlingsrute rundt i Sverige og Danmark. (Foto: Dennis Becker © dr)

Alt det, man kan undvære

Selvom det nu er tyve år siden, at krigen i Bosnien-Hercegovina sluttede, lever mange bosniere fortsat i fattigdom. Ungdomsarbejdsløsheden er over 60 procent og myndighederne er på mange områder lammet af uenighed og korruption.

Men her hjælper de bosniere, der flygtede og slog sig ned i Danmark og Sverige – med ting og sager, de kan undvære.

- Oftest er det møbler. Dernæst byggematerialer såsom vinduer, døre. Elektronik, for i Bosnien kan man ikke finde god elektronik, som køleskab eller komfurer - det er dårligere kvalitet, siger Amin Pasic.

Fra Odense til Mostar

Bosniernes gaverute starter i Stockholm, hvorfra Amin Pasic fragter varer til et lager i Kolding. Herefter indsamler han varer fra hele Danmark. Og endelig bliver alle tingene hentet af en 15-meter lang lastbil, der kører hele vejen til Bosnien.

Denne gang skal der en sending med fra Tea Sose på Fyn, der arbejder som salgschef og selv er flygtet fra Bosnien. Hun læsser kasse efter kasse på Amin Pasics lastbil.

- Det jeg sender i dag er til en nonprofit-organisation for gadehunde og katte i min hjemby, Mostar. Jeg sender alt fra senge, seler, hundeliner og alt, det de nu har brug for, siger Tea Sose.

Hun er sikker på, at tingene hun sender, gør en forskel.

- Jeg glæder mig til den 25., når de skriver, de har fået tingene, siger hun.

Facebook
Twitter