Amnesty: Danmark bør underskrive traktat mod forsvindinger

Amnesty International kritiserer Danmark for at tøve med at underskrive en FN-traktat, der skal forbyde fangetransporter til lande, der ikke overholder de grundlæggende menneskerettigheder. Danske embedsmænd mangler endnu at nærlæse teksten.

Italienske myndigheder har tiltalt 26 amerikanere for bortførelsen af Hassan Mustafa Osama Nasr til Egypten, hvor han angiveligt blev afhørt under tortur og senere løsladt. (© Scanpix)

Amnesty International kritiserer den danske regering for at tøve med at underskrive en FN-traktat, som forbyder internationale fangetransporter til lande, hvor menneskerettighederne ikke overholdes.

Traktaten er især møntet på den amerikanske efterretningstjeneste CIA, som i flere end 120 tilfælde angiveligt har lejet civile fly i Europa og brugt dem til at fragte mistænkte terrorister til lande, hvor tortur er accepteret.

EU-parlamentet fordømmer transporter

Tallet stammer fra et udvalg i Europaparlamentet, der har undersøgt transporterne.

På den baggrund fordømte udvalget de amerikanske fangetransporter og for et par måneder siden skrev 57 lande så under på en FN-traktat, der forbyder disse fangeflyvninger - men ikke Danmark, og det finder international koordinator i Amnesty International Lisa Blinkenberg kritisabelt.

Har ikke nærlæst traktaten

- Vi synes, det er ærgerligt, at Danmark endnu ikke har underskrevet traktaten, som blandt andet beskytter mod, at mistænkte forsvinder i hemmelige fængsler.

Ifølge Lisa Blinkenberg skal Danmark først nærlæse traktatteksten i løbet af denne måned.

Men den forklaring undskylder ikke, at Danmark alligevel godt kunne underskrive traktaten.

- Man kan godt underskrive traktaten og så finde ud af, hvordan den harmonerer med dansk ret, inden man ratificerer den. Det er først når man har ratificeret den, at den gælder endeligt, siger Lisa Blinkenberg.