Amnesty: Politikernes voldtægts-forslag er en lappeløsning

Det hjælper ikke ofre, at partier vil skærpe loven for gruppevoldtægter, siger organisation.

En lov om samtykke bør gælde i alle situationer, for de fleste voldtægter er faktisk ikke gruppevoldtægter eller overfald, siger Amnesty. (Modelfoto) (Foto: DMITRI MARUTA © DMITRI MARUTA)

- Politikerne kommer med en lappeløsning. Det vil ikke forbedre retssikkerheden for voldtægtsofre kun at ændre loven i særlige voldtægtssituationer.

Sådan lyder det fra den danske afdeling af menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, efter flere partier har foreslået at skrærpe loven og lave en lov om samtykke ved voldtægter.

Både Venstre og Socialdemokratiet vil have ændret straffeloven, når det gælder særligt grove seksuelle overgreb som for eksempel gruppevoldtægt og voldtægter, hvor offeret er beruset eller narkopåvirket, eller hvor der er stor aldersforskel mellem gerningsmand og offer.

- Der skal der som udgangspunkt ikke foreligge et samtykke. Der skal gerningsmanden sikre sig, at kvinden er helt ok med det her. Det tror jeg, vil være med til at forbedre kvindens retssikkerhed markant, siger Venstres politiske ordfører, Britt Bager, til DR Nyheder.

Fire frifundet for gruppevoldtægt

Den politiske udmelding sker efter gårsdagens frifindelse af fire unge mænd i en sag om gruppevoldtægt af en 19-årig kvinde.

Ifølge Amnesty vil en skærpelse i særlige voldtægtsituationer være en ren symbolsk handling, som de fleste voldtægtsofre ikke vil få noget ud af.

Det er nemlig de færreste, der bliver gruppevoldtaget eller overfaldet af en fremmed, forklarer organisationens programleder Helle Jacobsen.

- En lov om samtykke bør gælde i alle situationer, for de fleste voldtægter er faktisk ikke gruppevoldtægter eller overfald, men bliver begået af en, offeret kender i forvejen, siger hun.

Der er i forvejen mange sager om voldtægter, som viser, at loven ikke er god nok, mener Amnesty.

Alt for få anmelder deres voldtægter, lyder det. For eksempel fordi de ikke føler, at der er nok beviser på, at de ikke frivilligt var med på at have sex med en gerningsmand.

- I praksis bliver loven ofte tolket sådan, at det er svært at få en dom, hvis man ikke kan bevise, der har været fysisk vold. Der er krav om, at kvinden skal have sagt nej, før der kan falde dom, siger Helle Jacobsen.

Fryser under voldtægten

Ifølge Helle Jacobsen viser internationale undersøgelser, at de fleste voldtægtsofre fryser i gerningsøjeblikket. Det er derfor ikke muligt at sige fra eller kæmpe imod i en traumesituation.

- Vi har talt med flere voldtægtsofre, som nævner, at de ikke anmelder det, fordi de ikke tror, at deres sag nogensinde kommer for retten, som loven er i dag, siger hun.

Amnesty håber, at politikerne vil ændre lovgivningen, så der i alle voldtægtstilfælde vil skulle være krav om, at kvinden har givet sit samtykke, som det er tilfældet i lande som England og Sverige.

Det vil sikre, at flere anmelder voldtægter, når der ikke skal bevises tegn på fysisk vold, eller at kvinden har gjort modstand.

- Vi forventer, at det vil føre til flere anmeldelser med en lov om samtykke, og når der kommer flere anmeldelser, vil der også komme flere domme. Flere vil henvende sig, når de kan se deres egen voldtægt i loven, siger Helle Jacobsen.

Sagen kort

  • Retten i Herning fandt det ikke tilstrækkeligt bevist, af fire mænd i alderen fra 22 til 26 år havde sexkrænket en 19-årig kvinde.

  • De var tiltalt for blandt andet at have tvunget kvinden til andet seksuelt forhold end samleje og tiltvinge sig oralsex.

  • Kvinden har påstået, at hun intet kan huske fra samværet med de fire mænd, fordi hun mod sin vilje var blevet tvunget til at indtage en pille. Og i dopet tilstand kunne hun ikke modsætte sig.

  • Mændene derimod hævdede, at hun have givet sin accept til seksuelt samvær.

  • Alle fire mænd blev kendt skyldige i at have optaget video og fotos af den nøgne 19-årige kvinde.

Det siger loven om voldtægt

* For voldtægt straffes med fængsel indtil 8 år den, der

1) tiltvinger sig samleje ved vold eller trussel om vold eller

2) skaffer sig samleje ved anden ulovlig tvang, jf. § 260, eller med en person, der befinder sig i en tilstand eller situation, i hvilken den pågældende er ude af stand til at modsætte sig handlingen.

Stk. 2. For voldtægt straffes med fængsel indtil 12 år den, der har samleje med et barn under 12 år.

Stk. 3. Straffen efter stk. 1 kan stige til fængsel i 12 år, hvis voldtægten har haft en særligt farlig karakter eller der i øvrigt foreligger særligt skærpende omstændigheder.

Stk. 4. Det skal ved straffens fastsættelse i almindelighed indgå som en skærpende omstændighed, at forurettede er offer for menneskehandel.

FacebookTwitter