Amnesty-rapport om Amazon: Lever ikke op til menneskerettighederne

Firmaet kalder i den seneste årsrapport fagforeninger for en 'forretningsrisiko'.

Arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl tror let, der kan ske sammenstød mellem Amazon og de nordiske fagbevægelser, når internetgiganten for alvor kommer til Norden. (© Grafik: Morten Fogde Christensen)

- Amazon, lad jeres ansatte organisere sig!

Sådan lyder opråbet fra Amnesty International til internetgiganten Amazon i en ny rapport, der undersøger arbejdsforholdene i verdens største netbutik.

Amnestys konklusion er, at Amazon blokerer for, at ansatte i firmaet kan organisere sig i en fagforening. Det betyder ifølge Amnesty, at Amazon ikke lever op til menneskerettighederne.

Amazon siger selv, at det står deres ansatte frit for, hvorvidt de vil organisere sig i en fagforening. Alligevel skriver Amazon i den seneste årsrapport for 2019, at 'eksistensen af fagforeninger' udgør en 'forretningsrisiko'.

Overvågning og tracking af ansatte

Selvom Amazon altså siger, deres ansatte frit kan organisere sig, har Amnesty sat sig for at belyse, at virkeligheden muligvis forholder sig noget anderledes.

I rapporten beskriver Amnesty, hvordan Amazon i hemmelighed overvåger de ansattes Facebookprofiler og -grupper for at kunne opsnappe, om der foregår faglig organisering eller bliver planlagt demonstrationer.

- En virksomhed har pligt til at underbygge og acceptere, at deres medarbejdere organiserer sig i fagforeninger. Der er retningslinjer for, hvordan virksomheder skal leve op til menneskerettighederne, som Amazon ikke lever op til, siger Stinne Lyager, policychef i Amnesty Danmark.

Interne dokumenter viser ifølge Amnesty, hvordan den Amazon-ejede supermarkedskæde Whole Foods i april 2020 brugte et interaktivt 'varmekort' til at vise områder med størst 'risiko' for faglig organisering. Nogle butikker var markeret som 'absolut nødvendigt at tage skridt imod risiko'.

Rapporten beskriver også, hvordan en lækket lydoptagelse indeholdt Amazons planer om at investere flere hundrede tusind dollars i et stykke software kaldet geoSPacial Operating Console, der skulle kunne overvåge 'fagforeningtrusler'.

I september 2020 beskrev Vice News, hvordan Amazon i et jobopslag søgte en medarbejder, der skulle være ansvarlig for at 'overvåge fagforeningstrusler mod firmaet'.

Amazon fjernede jobopslaget og kaldte det en fejl, da det dukkede op i medierne. Der havde jobopslaget ifølge Vice News ligget på Amazons portal i ni måneder.

Vi har bedt arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, læse rapporten igennen. Han siger, at rapporten tydeligt viser, at Amazon forsøger at modarbejde faglig organisering.

- Der er efterhånden rigtig meget evidens for, at Amazon truer folk, der er fagligt aktive i deres virksomheder, siger han.

Problemer med arbejdsforholdende i Europa

Flere tidligere rapporter om arbejdsforhold hos Amazon har været fra USA, men store dele af Amnesty-rapporten fokuserer på arbejdsforholdene på lagre i Europa.

I Polen har flere ansatte fået reprimander for at rekruttere medlemmer til fagforeninger. En af disse sager endte i en polsk domstol, hvor retten omstødte reprimanden mod den ansatte.

Retten fastslog ifølge rapporten, at Amazon skulle stoppe denne type konfronterende handlinger mod ansatte, der skabte nervøsitet på arbejdspladsen.

I Frankrig endte en sag også i retten, fordi ansatte ikke følte, Amazon havde nok fokus på deres sikkerhed under coronaudbruddet i foråret. Fagforeningen Solidaires lagde sag an, fordi der var for mange ansatte på lagrene til, at de kunne holde god nok afstand.

Fagforeningen fik medhold, og Amazon endte med at lukke lageret ned i et stykke tid for at kunne overholde coronarestriktionerne.

Ifølge rapporten har Amazon i Storbritannien overvåget Facebook-profiler for ansatte, der er medlem af en fagforening. Firmaet sendte underretninger til de ansatte om, at det ville være ulovlig indtrængen at demonstrere på Amazons grund. Her fremgik screenshots af planer om demonstrationer fra de ansattes Facebook-profiler.

Amazon rimer ikke på 'den nordiske model'

Arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl tror let, der kan ske sammenstød mellem Amazon og de nordiske fagbevægelser, når internetgiganten for alvor kommer til Norden.

For en måned siden gjorde Amazon indtog i Sverige, og Foreningen for Dansk Internethandel vurderede, at firmaet ville banke på i Danmark i første halvdel af 2021.

- Amazon rimer ikke helt på 'den nordiske model'. Det er helt normalt at organisere sig i en fagforening på de nordiske arbejdsmarkeder. Derfor kan det også godt komme til ballade med Amazon, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Han mener dog ikke, vi skal frygte Amazons indtog i Danmark. Grunden til det finder man, hvis man ser på den måde, firmaet landede i Sverige. Her benyttede firmaet sig af en tysk underleverandør, der tegnede kollektiv overenskomst med svensk fagbevægelse.

Laust Høgedahl mener, det var helt bevidst, at Amazon ikke direkte tegnede overenskomst med svensk fagbevægelse, men fik en underleverandør til det.

- Jeg tror, fagbevægelsen i Danmark er klar til at møde Amazon. Vi så det jo tidligere med Ryanair, hvor man via de såkaldte sympatikonflikter meget effektivt pressede flyselskabet til at indgå en overenskomst. Det gjorde de så ikke, men de forlod i stedet Danmark, siger han.

Han tror, vi kommer til at se en række sympatikonflikter, som gør det utroligt svært at operere i Danmark med mindre, de tegner en overenskomst.

I en sympatikonflikt vil man søge at tvinge Amazon til at indgå overenskomst ved at sprede konflikten til andre virksomheders levering af varer til firmaet.

Der er jo ikke nogen, der tvinger folk til at arbejde hos Amazon. De har over en million ansatte globalt – skal folk ikke bare finde et andet arbejde, hvis de er utilfredse?

- Det kan du sige, men hvis Amazon vil etablere sig i Norden, er de også nødt til at spille efter de regler, der gælder på de nordiske arbejdsmarkeder, siger Laust Høgedahl.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter