Amnesty rystet over aktion mod irakere

Politiets indsats mod irakerne i Brorson Kirke har været behandlet på Amnestys Internationale rådsmøde i Tyrkiet fredag. Organisationen retter skarp kritik.

Kampklædt politi kan være skyld i endnu mere stress og lidelser for de irakiske familier med børn, mener Amnesty. (Foto: Andreas Hagemann Bro © Scanpix)

Nyheden om torsdagens rydning af Brorsons Kirke og anholdelsen af i alt 18 irakere har for længst spredt sig langt ud over Danmarks grænser.

Fredag blev sagen behandlet på Amnesty Internationals rådsmøde i Tyrkiet, og organisationen kritiserer nu aktionen i yderst skarpe vendinger.

- Amnesty International er alvorligt bekymret over rydningen af Brorson Kirke i København, Danmark, og den senere anholdelse af de 18 irakiske asylsøgere, som i tre måneder søgte ly i kirken, fordi de frygtede at blive sendt tilbage til Irak, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Sagerne bør genoptages

- Amnesty International opfordrer den danske regering til øjeblikkeligt at løslade de 18 anholdte og garantere alle de 282 afviste irakiske asylansøgere ret til at få deres sager genbehandlet, siger Amnestys generalsekretær, Irene Khan.

Organisationen er også dybt bekymret over politiets fremfærd i kirken, der fandt sted natten til torsdag.

Kampklædt politi kan være skyld i endnu mere stress og lidelser for de irakiske familier med børn, der med stor sandsynlighed er traumatiserede af tortur og krig samt deres lange ophold i danske asyllejre, lyder det videre.

- Den danske regering skal på den baggrund som minimum tillade irakerne at blive i landet af humanitære årsager, siger Irene Khan.