Amnesty samler ind søndag, men kun 36 ud af 100 kroner gik sidste år til formålet

Ved fem ud af 12 landsindsamlinger går under halvdelen af de indsamlede penge til formålet.

(arkivfoto) Over hele landet samler Amnesty søndag ind til arbejdet for menneskerettigheder. (Foto: Carlos Jasso © Scanpix)

Når indsamlerne fra Amnesty søndag stemmer dørklokker og samler ind til fordel for menneskerettighederne, er det ikke alle pengene, som havner i raslebøssen, der ryger videre til arbejdet med at dokumentere undertrykkelse rundt om i verden.

Kun 36 ud af 100 indsamlede kroner går til formålet. Resten går til administration og afholdelse af selve indsamlingen, eksempelvis udgifter til løn og annoncer.

Det viser en gennemgang, som Altinget har foretaget.

Og det er en generel tendens: Ved fem ud af 12 landsindsamlinger går under halvdelen af de indsamlede penge til selve formålet.

Under målet

Det er betydeligt under det mål, som Indsamlingsnævnet har fastsat. Her forventer man, at mindst to tredjedel af de indsamlede kroner går direkte til formålet for indsamlingen.

Men formand for Indsamlingsnævnet, Christian Lundblad, vil dog ikke foreløbigt gå ud og tage indsamlingstilladelsen fra de godkendte organisationer.

- Erfaringerne har vist, at det er sværere at få det overskud på to tredjedele, som vi havde forventet. Det er ikke givet, at de kan få lov til at fortsætte med indsamling i mange år fremover, men det skal også være sagt, at vi har ladet tvivlen komme dem til gode. For det er svært at bygge en indsamlingsorganisation op. Det, tror jeg, vi alle kan se, siger han til P1 Orientering.

Skal have tid

Den nye indsamlingslov trådte i kraft i 2014, og Amnesty har lavet landsindsamlinger i 2017 og 2018. Organisationen ønsker ikke at stille op til interview, før de kender resultatet for dette års indsamling. De har dog sendt et skriftligt svar til DR:

- Vi har fordoblet vores overskudsgrad fra 2017 til 2018, og vi forventer, at fremgangen fortsætter, Det er stadig nyt for Amnesty at afholde landsindsamling, så det tager nogle år at bygge logistikken om en indsamling op, skriver Amnesty.

Formand: Op til folk selv, om de vil støtte

Christian Lundblad fra Indsamlingsnævnet mener, at det vigtigste er, at der er åbenhed om de forskellige indsamlingernes omkostninger.

- Jeg tror i virkeligheden, at man skal sætte sig i giverens sted, og det er hele pointen med den indsamlingslov, vi nu har, at der er åbenhed om det, siger han.

- Man kan gå ind på vores hjemmeside og se regnskabet: 'Hvor meget af hver krone, som jeg giver, går til det formål, jeg gerne vil støtte?'

- Vi kan jo ikke afvise, at der er folk, der siger: 'Vi er tilfredse, hvis det er 50 procent, der går til formålet', siger han.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, finder dog ifølge Altinget udviklingen "betænkelig grænsende til det uetiske". Han mener, at man på Christiansborg skal se på, om der er behov for skærpede krav.