Amnesty: Sex uden samtykke skal ses som voldtægt

Sverige har vedtaget en lov, der kræver seksuelt samtykke, og Amnesty vil gå samme vej.

I dag skal en kvinde ifølge Amnesty dokumentere, at hun har været udsat for fysisk vold eller trusler i sager om voldtægt (arkivfoto), (Foto: Jeppe Bøje Nielsen © Scanpix)

Riksdagen i Sverige vedtog i går en lov, der kræver seksuelt samtykke, og ifølge Amnesty sikrer det bedre retssikkerhed.

Helle Jacobsen fra den danske afdeling, opfordrer Folketinget til at følge det svenske eksempel.

I Danmark skal der tvang, vold, trusler eller et offer i en hjælpeløs tilstand til, før der kan dømmes for voldtægt.

Ifølge Helle Jacobsen står svenske voldtægtsofre bedre nu, hvis sagen skal for retten.

- I eksempler fra voldtægtssager i dag har kvinden grædt, men manden dømmes alligevel ikke for voldtægt, fordi hun ikke har sagt fra eller kæmpet imod, siger hun.

- Med en samtykkebaseret voldtægtslovgivning vil man i stedet spørge: "er det sandsynligt, at hun har givet samtykke, hvis hun sidder og græder".

Dansk politi modtog i 2016 791 anmeldelser for voldtægt eller voldtægtsforsøg, viser tal fra Det Kriminalpræventive Råd. Cirka 50 personer bliver årligt kendt skyldige i voldtægt.

Helle Jacobsen vurderer, at en lovændring vil føre til flere anmeldelser, fordi ofre ikke behøver at bevise fysisk vold, at der er sagt nej eller gjort modstand.

- Det er bestemt ikke omvendt bevisførelse. Anklageren skal stadig bevise, at der har fundet en kriminel handling sted, siger hun.

/ritzau/