Amo fjerner farlige produkter

Amo piller i dag ti af deres melblandinger ned fra hylderne i Danmark. Det sker efter, at fem personer er gået i allergichock efter at have spist produkterne.

Amo's letbagt produkter indeholder det allergifremkaldende stof Vana grasa. (© DR)

Problemer med at trække vejret, kraftig nældefeber og tab af bevisthed.

Det er nogle af de reaktioner, fem personer har oplevet efter at have spist en tærte eller en kage fra Amo's Letbagt serie.

Det får nu firmaet bag Amo, Lantmännen Cerealia A/S, til at pille 34 af deres produkter ned fra hylderne i hele norden - ti af af de produkter bliver fjernet i Danmark:

- Vi kan selvfølgelig ikke leve med, at der er måske er noget i vores produkter, der gør folk syge, siger Jens Juel Olesen, der er direktør for Lantmännen Cerealia A/S.

Ekspert bekymret

Ingen af de personer, der har reageret på produtkerne, havde fødevareallergi og derfor er landets førende allergiekspert bekymret:

- Det er kommet som et lyn fra en klar himmel for de pågældende, så derfor har vi sat himmel og jord i bevægelse for at finde ud af, hvad det drejer sig om, siger professor og ledende overlæge på Allergicentret på Odense Universitethospital, Carsten Bindslev-Jensen.

Stof fundet gennem grundige tests

Carsten Bindslev-Jensen har gennem en række grundige tests på de udsatte personer fundet frem til, at det er et fedtpulver kaldt Vana-Grasa 80W i melblandingen, der har fået folk til at reagere.

- Det er altså et stof, der er meget mere potent i forhold til det, vi plejer at se, siger Carsten Bindslev-Jensen, der mener, at firmaet burde have reageret tidligere.