Analyse: Det giver ikke bonus at arbejde i udlandet

Det styrker ikke karrieren at tage til udlandet. Det viser ny analyse.

Arkivfoto. En ny analyse fra Dansk Magisterforening viser, at der kan være ulemper ved at rejse til udlandet for at læse eller studere. (© dr)

Det har ingen eller negativ effekt at tage til udlandet for at arbejde eller studere. Det viser en ny analyse, som Københavns Universitet har udarbejdet for Dansk Magisterforening.

- Det er et nedslående og ærgerligt resultat. Det er lidt overraskende, selvom vi også tidligere har hørt meldinger fra nogle af vores medlemmer, hvor de ikke føler, at det har været en fordel for dem at have taget et job i udlandet, siger Inger Stage, formand for Dansk Magisterforening.

Ingen eller negativ effekt

Analysen har set på, hvilken effekt udlandsopholdet har haft på løn og tilknytningen til arbejdsmarkedet, når kandidaterne er vendt hjem til Danmark igen.

Og her viser resultatet, at et udlandsophold har ingen eller negativ effekt på begge parametre.

- Denne viden kan bruges til at gøre opmærksom på et problem. Og det kan gøre virksomhederne og offentlige institutioner opmærksomme på, hvad de går glip af, hvis de ikke sikrer sig medarbejdere, som har internationalt udsyn og erfaring, siger Inger Stage.

Job og studier i udlandet er vigtige

Hverken hos Dansk Magisterforening eller Dansk Erhverv mener man dog, at analysen skal ses som en advarsel mod enten at studere eller arbejde i udlandet.

- Analysen overrasker mig. Men et job i udlandet er ingen kvalifikation i dig selv. Man skal tænke over, hvorfor man vil af sted og hvilke kvalifikationer, det giver, siger Ole Steen Olsen, der er arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

- Det er en rigtigt god idé at tage ud. Det har vi brug for. Og vi bakker fuldt op om det. Vi mangler bare det sidste led, som er, at det også bliver anerkendt at tage ud.

Går glip af guld

Analysen er udarbejdet af Københavns Universitet for Magistrenes Fagforening, der er en fagforening for højtuddannede.

- Virksomhederne og institutionerne skal gøres opmærksomme på, at de går glip af guld. Saml det nu op, siger Inger Stage, formand for Dansk Magisterforening.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter