Analyse: Store Abde - en krigens eller fredens mand

Den stærke bandeleder Abderrozak Benerabe blev i dag frifundet for anklager om bestilling af lejemord. Claus Buhr kigger i denne analyse på mulige konsekvenser af Store Abde tilbagevenden til Blågårds Plads.

Abderrozak Benerabe kendt som Store A tegnet i byretten i juli 2009. Han blev frifundet for planlægning af lejemord, men i dømt 4 ½ års fængsel for grov vold og afpresning. Det meste af straffen er dog afsonet i forbindelse med varetægtsfængslingen, og Store Abde kunne mandag d. 19 april 2010 forlade Østre Landsrets som en fri mand. (Foto: Claus Seidel (Tegning))

Så endte sagen mod Store A, med det borgerlige navn Abderrozak Benerabe, med et svidende nederlag for anklagemyndigheden. Godt nok slog landsretten fast, at det var bevist, at Store Abde, som han kaldes på gaden, havde planlagt at rydde mindst en af sine kriminelle konkurrenter af vejen.

Men retten slog også fast, at Store Abde havde fortrudt, og at han derfor ikke kunne dømmes for planlægning af lejemord.

Dertil kommer, at anklagemyndighedens vigtigste vidne, dansk/polakken Ignazio Howaniak, blev dømt helt og aldeles utroværdig.

Det betyder, at den stærkeste indvandrerbandeleder fra i dag er tilbage på gaden på Nørrebro i København. Alle, der holder øje med bandemiljøet, rockerne, banderne og politiet, er enige om, at det får konsekvenser for bandekonflikten.

Spørgsmålet er hvilke.

Fredens mand

Hvis Store Abde er en fredens mand, kan han måske være den person, der kan skabe fred.

Han er leder af den stærkeste og mest toneangivende indvandrerbande, Blågårds Plads gruppen, eller BGP i daglig tale, og en mand, som også de andre bander, i hvert fald tidligere, har lyttet til.

Folk omkring Store Abde mener, at han måske har den fornødne indflydelse til at samle de forskellige indvandrerbander om en fredssamtale med fjenden Hells Angels. Hvis han har den indflydelse, så vil det kunne få betydning for bandekonflikten i positiv retning.

Krigens mand

Hvis Store Abde tværtom er en krigens mand, ser billedet helt anderledes ud.

Andre peger nemlig på ham som en, der kan samle indvandrerbanderne om det endelig slag i mod Hells Angels. At han kan sætte en stopper for de interne kampe og den rivalisering, der har stået i vejen for indvandrerbandernes evne til for alvor at ramme rockerne. Hvis det er tilfældet, vil det føre mere vold med sig.

Politiet holder vejret

Der er også den tredje vej. Der er folk i bandemiljøet, der mener, at Store Abde har tabt så meget indflydelse, mens han har siddet i fængsel, at han trods eventuel vilje hverken kan stoppe eller intensivere bandekonflikten. En konflikt, der lige nu virker stille, men bestemt ikke kæmpet færdig.

Og derfor holder politiet i disse timer og i de kommende uger også et meget vågent øje med Nørrebro - og holder vejret. For heller ikke ordensmagten har det fulde billede af Store Abdes kapacitet eller mangel på samme.

I forhold til hvilke alliancer Store Abde kan trække på, nu hvor han er tilbage på gaden, er det interessant at bemærke, hvem der var tilskuer i retten i dag.

Ud over et stort antal folk fra Blågårds Plads og familie, så sad der også to hærdebrede rockere på tilhørepladserne i Østre Landsrets 1. afdeling. Ikke fra Hells Angels - men fra Store Abdes gamle allierede: Bandidos.

Facebook
Twitter