Analytiker: Prisen på naturgas bliver nede resten af vinteren

De godt 400.000 boligejere, der fyrer med naturgas, kan ånde lettet op.

Har du naturgasfyr, har det denne vinter været ekstra dyrt at skrue op for varmen. Men der er udsigt til, at prisniveauet holder sig i ro vinteren ud, siger analytiker. (arkivfoto). (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Mange husejere, der varmer boligen op med naturgasfyr, har denne vinter skævet nervøst til gaspriserne og frygtet den næste gasregning.

Men nu kan de godt begynde at sænke skuldrene.

For gasprisen, der i august sidste år ramte et astronomisk højt niveau, er siden hen styrtdykket, og den pris kommer i det store hele til at holde vinteren ud. Og måske også længere end det.

Det siger Jens Nærvig Pedersen, der er Danske Banks chefanalytiker.

- Man skal som ejer af et naturgasfyr se på, hvordan priserne ligger nu, og vi vil sandsynligvis se bump på vejen, men vi kommer til at ligge i nærheden af det her prisniveau fyringssæsonen ud, siger Jens Nærvig Pedersen.

'Man kan sænke skuldrene'

Han tror ikke længere på, at gasprisen kan vende tilbage til de gigantiske højder sidste år.

- Så man kan sænke skuldrene og lægge bekymringerne omkring de helt panikagtige prisscenarier, vi så tilbage i sommer.

Prisen på gas, der skal leveres ud i fremtiden, afspejler, at de europæiske naturgaslagre i øjeblikket er godt fyldte.

Danmarks gaslagre er i øjeblikket fyldt til 89,9 procent af kapaciteten, viser data fra GIE (Gas Infrastructure Europe.

Energiselskab: Det ser fornuftigt ud

Derfor mener Andel Energi, en af landets største gasleverandører, også, at de godt 400.000 boligejere, der opvarmer med gasfyr, ikke skal frygte voldsomme prisstigninger resten af vinteren.

- Vi er jo i en rigtig fornuftig forsyningssituation på gasmarkederne. Der er rigeligt af gas, og der er sådan set også gas på lager, siger funktionschef Jack Kristensen fra Andel Energi.

- Vi er meget enige i, at det ser rigtigt fornuftigt ud for den her del af fyringssæsonen.

En af dem, der har mærket de høje gaspriser er boligejer Jasper Westrup i Næstved. På trods af, at han bor i et velisoleret hus, har han betalt 1.000 kroner mere om måneden i opvarmning.

- Det gjorde jo ondt. Vi var inde og reducere vores budgetter, siger han.

- 1.000 kroner om måneden betyder da noget. Især fordi vi begge to er pensionister, så det er et ordentligt indhug i pensionen, siger Jasper Westrup.

Årsagen til de lave gaspriser er blandt andet den milde vinter, men også at danskerne har sparet massivt på gassen.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at vi har nedbragt vores forbrug af gas med 37 procent i 2022.

Kan betyde, at høje priser undgås næste vinter

Derfor vurderer Danske Banks chefanalytiker Jens Nærvig Pedersen også, at det tegner til, at vi kan undgå tomme gaslagre og prispanik på den lidt længere bane.

- Lige på den korte bane har vi helt sikkert gas nok til at klare os igennem resten af vinteren her, men det betyder også, at der ikke vil være lige så stort pres på at få fyldt lagrene op igen, som der var sidste år, hvor de var helt i bund, siger han.

Faktisk er prisen på naturgas lige nu så lav, at naturgas ikke længere ligger langt fra andre opvarmningsformer, siger boligøkonomisk fagekspert, Jørgen Moesgaard Rasmussen fra Bolius.

- Hvis vi tager udgangspunkt i det aktuelle prisniveau, så er den faktisk ret konkurrencedygtig, siger han.

- Fjernvarmen er stadigvæk billigere, men hvis vi ser på nogle af de her biobrændsler, brændeovn og pillefyr, så skal de falde meget i pris, før de bliver lige så billige som gas, siger Jørgen Moesgaard Rasmussen fra Bolius.