Andeavler skal have aflivet 20.000 ænder: Jeg har det rigtig skidt med det

Fødevarestyrelsen har fundet en mild fugleinfluenza hos en andebesætning i Vestjylland.

Lørdag morgen vågnede andeavler Martin Daasbjerg op til en trist nyhed. De endelige prøver fra Fødestyrelsens kontrolbesøg var ikke til at tage fejl af. Der var konstateret en mild fugleinfluenza hos flere økologiske ænder i den omkring 20.000 store andebesætning.

Martin Daasbjerg har været andeavler i flere år og er tæt på sine dyr. Derfor er det heller ikke overraskende, at han er trist over, at et hold fra Fødevarestyrelsen mandag morgen kommer for at aflive dyrene på farmen ved Vinderup nær Holstebro.

- Jeg har det rigtig skidt med det. Jeg kan rigtig godt lide at være sammen med mine ænder. Og jeg kan også se, at mine ænder nyder, at når ham i den blå kansasdragt dukker op, jamen så er det mor, der kommer. Mor er god ved os, og mor vil gerne snakke med os.

- De her ænder er hvide, pæne og store. Vi havde ingen anelse om, at der var ugler i mosen. Det bliver helt underligt at være på farmen, når der slet ingen dyr er, siger han.

Udover aflivningen bliver der også oprettet en zone på en kilometer rundt om besætningen med særlige restriktioner. (Foto: DR Nyheder)

Der er omkring 11.000 ællinger og 9.000 slagteklare ænder, der skal aflives. Martin Daasbjerg har endnu ikke overblik over, hvor store økonomiske konsekvenser aflivningen vil have. Næste skridt er, at Fødevarestyrelsen skal rengøre og desinficere området, og først efter cirka 40 dage kan en ny besætning få lov til at flytte ind.

Avler: Måger skyld i virus

Fødevarestyrelsen ved endnu ikke, hvad der er årsag til fugleinfluenzaen. Men Martin Daasbjerg har en teori.

- Jeg er helt sikker på, at det kommer fra mågers klatter eller angreb. Det oplever vi hver eneste dag. Vi prøver at gøre meget for at holde mågerne væk. Det er en yderst svær sag at gennemføre, siger han og fortsætter:

- Problemet i Danmark er, at mågen er totaltfredet. Vi har et dygtigt hold af jægere og en reguleringstilladelse, der gør, at vi må skyde et vist antal måger, men det har åbenbart ikke hjulpet fuldt ud.

Fugleinfluenzaen er af typen H5 og såkaldt lavpatogen, hvilket betyder, at de fleste fjerkræ kan overleve at blive smittet. Til gengæld smitter den og kan ændre sig til en højpatogen type, der har en dødelighed på op imod 100 procent.

Derfor mener Martin Daasbjerg, at det er helt på sin plads, at Fødevarestyrelsen træffer beslutningen.

- Det er ikke uretfærdigt. Det er resultatet af, at der er påvist fugleinfluenza. Der er ingen vej udenom. Jeg er slet ikke uenig med Fødevarestyrelsen, selv om vi er kede af det, siger han.

Ifølge Fødestyrelsen er det kun omkring hvert andet år, at man er nødt til at aflive så stor en besætning af fjerkræ på grund af fugleinfluenza.

Udover mandagens aflivning bliver der også oprettet en zone med særlige restriktioner på en kilometer rundt om besætningen.

Der er ikke andre professionelle fjerkræbesætninger i zonen, så de strammere regler får kun betydning for hobbyejere.

Facebook
Twitter