Anden store politiaktion på kort tid: Sidst blev den også udløst af en misforståelse

En mand med ondt i ryggen bestilte meget brintoverilte hjem. Det fik politiet til at rykke talstærkt ud for lidt over en måned siden.

Der var tungtbevæbnede betjente med under den store politiaktion, der fandt sted i københavnerbydelen Tingbjerg den 17. august.

En kæmpe politiaktion satte i går landet på den anden ende.

Transportforbindelser blev lukket flere steder, der var kilometerlange bilkøer på motorvejene til og fra Sjælland, og politiet efterlyste en bil og tre personer, mistænkt fra alvorlig kriminalitet.

I dag har politiet fortalt, at Politiets Efterretningstjeneste og politiet vurderede, at der var et angreb i gang, som skulle ramme specifikke, truede enkeltpersoner i Danmark.

Det viste sig ikke at passe.

En anden hemmelig aktion udspillede sig for lidt over en måned siden i københavnerforstaden Tingbjerg, hvor flere personer blev anholdt i en stor politiaktion.

Siden har den sag været mørklagt.

Nu viser det sig, at politiaktionen i Tingbjerg udsprang af en misforståelse.

Sagen opstod nemlig, fordi en af de nu løsladte personer havde meget ondt i ryggen.

Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder over for DR Nyheder.

Manden havde ifølge DR Nyheders oplysninger haft meget ondt i ryggen er stykke tid og havde forsøgt flere ting for at komme af med smerterne. Han bestilte en stor dunk brintoverilte på 25 liter (22 kilo) hjem, fordi han havde læst på nettet, at det kunne hjælpe mod smerterne.

Bestilte brintoverilte på nettet efter rygsmerter

Ifølge DR Nyheders oplysninger var den brintoverilte, manden bestilte hjem, i en stærk opløsning og altså ikke sådan noget, der kan bruges til for eksempel mundskyl.

I stedet kunne det bruges til fremstilling af det farlige sprængstof TATP, og derfor reagerede firmaet, der leverede brintoverilten.

De rettede henvendelse til politiet, som besluttede at rykke talstærkt ud i Tingbjerg og anholde flere personer. Både aktionsstyrken fra Politiets Efterretningstjeneste og flere hundepatruljer var med.

Det var ifølge DR Nyheders oplysninger frygten for, at brintoverilten skulle benyttes til sprængstof, som politiet ikke ville sidde overhørig.

For nogle uger siden blev de fængslede personer pludselig løsladt uden forklaring efter at have siddet fængslet i over tre uger - det meste af tiden i isolation.

Sagen har kørt bag dobbeltlukkede døre i retten, og det har ikke været muligt at få at vide, hvad de nu løsladte personer skulle have gjort, udover at sagen havde et journalnummer, der pegede i retning af, at det var en våbensag.

Trods gentagne henvendelser fra DR Nyheder har politiet stadig ikke fortalt offentligt om aktionen i Tingbjerg.

En af de nu løsladte personer har over for DR Nyheder bekræftet forløbet, men er for påvirket af fængslingen til at ville udtale sig.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har PET været involveret i efterforskningen. De ønsker ikke at kommentere sagen.

Tidligere PET-chef glæder sig

Den tidligere operative chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen roser politiet for deres indsats i forbindelse med Tingbjerg-aktionen for over en måned siden, selvom det nu viser sig, at det hele udspringer af smerter i ryggen.

- Det glæder mig, at både branchen og Politiets Efterretningstjeneste har reageret. Selvfølgelig er det trist for de personer, det er gået ud over, men de har mulighed for at få erstatning og den oprejsning, som følger af det, siger han.

Ved at anholde de mistænkte får politiet tid til at undersøge sagen nærmere, få indblik i personernes omgangskreds og forbindelser til andre mistænkelige personer, lyder det fra den tidligere operative chef i PET.

Det kan ikke klares ved blot at spørge den pågældende, hvorfor han har købt meget brintoverilte hjem.

Er det ikke pinligt for efterretningstjenesten, at man rykker så hårdt ud, og så var det pludselig bare en mand med ondt i ryggen?

- Jeg er 100 procent sikker på, at nogen vil finde det pinligt og latterligt, men det må man tage på sin brede skuldre og sige 'tænk på alternativet', lyder det fra Hans Jørgen Bonnichsen.

Han understreger, at sprængstoffet TATP kan have en forfærdelig skadelig effekt og kan laves derhjemme.

Er det normalt, at politiet reagerer sådan her?

- Det er ikke et ukendt begreb, at man laver det, der hedder en 'knuser' og afbryder en eventuel operation i det øjeblik, man kan have en formodning om, at der er ved at ske noget, som kan udvikle sig farligt, siger han.