Anders Agger om nedbrændt Svinkløv Badehotel: Alle badehotellers moder

Svinkløv Badehotel repræsenterede bedre end noget andet badehotel den historie og længsel, vi alle søger tilbage til, siger Anders Agger, der lavede et tv-program om badehotellet i 2010.

  • Tilbage i 2010 besøgte journalist Anders Agger og tv-kok Anne Hjernøe Svinkløv Badehotel i programserien DR2 Tema: Badehoteller. (Foto: Egon Rix- DR © Type 1)
  • Tilbage i 2010 besøgte journalist Anders Agger og tv-kok Anne Hjernø Svinkløv Badehotel i programserien DR2 Tema: Badehoteller. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
1 / 2

Det historiske Svinkløv Badehotel i Nordjylland er i nat brændt ned til grunden. Branden opstod ifølge politiet formentlig i køkkenet, men brandårsagen er i skrivende stund endnu ukendt.

Tilbage i 2010 besøgte journalist Anders Agger og tv-kok Anne Hjernøe fire danske badehoteller i programserien DR2 Tema: Badehoteller.

Her lagde makkerparret blandt anden vejen forbi Svinkløv Badehotel i Nordjylland, og det besøg gjorde et stort og varigt indtryk på Anders Agger.

- Jeg oplevede og opfattede Svinkløv Badehotel som alle badehotellers moder.

- Der har altid været et strejf af dekadence over stedet, men man kunne faktisk godt komme der uden at have en velpolstret pengepung. Man blev rullet ind i en historie og en længsel, som man instinktivt søger, og det har Svinkløv Badehotel repræsenteret bedre end noget andet badehotel i Danmark, siger Anders Agger og tilføjer, at det smerter ham at omtale badehotellet i datid.

Hvis vægge kunne tale

Svinkløv Badehotel blev bygget i 1925 og har siden begyndelsen tiltrukket nære og fjerne gæster, som kom tilbage år efter år.

Værelserne var ikke ekstraordinære, toilet og bad fandtes kun på gangene, og der var kun ét fjernsyn på hele badehotellet.

I stedet var det som at træde ind i en tidslomme, hvor stress og jag blev forvandlet til ro og fordybelse.

Det, Anders Agger bedst husker fra sit besøg på Svinkløv Badehotel, var gæsterne, som med rørende og livsbekræftende historier indkapslede, hvad der var så specielt ved badehotellet med udsigt over Vesterhavet.

- Jeg husker, at vi møder en 90-årig kvinde, som to år tidligere var tæt på at dø, men overlevede. Hun inviterede hele familien med til Svinkløv Badehotel en sidste gang i pinsen, mens vi var der. Både for at tage afsked med livet, men også for at tage afsked med stedet, som havde betydet så meget for hende gennem hendes lange liv. Hun gik ud og aede træværket en sidste gang, hvilket var meget rørende og sigende, siger Anders Agger.

Herunder kan du se klippet med 90-årige Inger Lindegaard, der fortæller om, hvad der gør Svinkløv Badehotel til noget helt særligt.