Anders Bruun havde håbet at få sin hund igen - nu skal Marley aflives

Østre Landsret har i dag afgjort, at hundeejer Anders Bruuns hund er ulovlig og skal aflives.

Hundeejer Anders Bruun har fået hjælp fra foreningen Fair Dog til at køre sagen mod Rigspolitiet for at få omgjort beslutningen om, at hans hund Marley er ulovlig og skal aflives.

Tømrer og hundeejer Anders Bruun har i dag fået Østre Landsrets ord for, at hans hund Marley er ulovlig og skal aflives.

- Jeg ved ikke, hvad jeg siger til dommen. Der tabte jeg al sympati, siger en tydeligt chokeret hundeejer til DR Nyheder.

Sammen med foreningen Fair Dog har han forsøgt at få omgjort en afgørelse fra Rigspolitiet, der slår fast, at hans hund tilhørte den ulovlige hunderace Amerikansk Staffordshire Terrier og derfor skal aflives.

Østre Landsret bakker dog op om Rigspolitiet.

I dagens dom står der blandt andet:

- Landsretten fandt efter bevisførelsen baseret på hundenes udseende og adfærd, at der var rimelig grund til at formode, at hundene kunne være omfattet af forbuddet, og at ejerne ikke havde løftet bevisbyrden for, at dette ikke var tilfældet.

Efter to år, hvor hunden Marley har boet på internat, havde Anders Bruun ellers håbet, at han senere i dag kunne hente Marley hjem igen.

Hunden Marley

Anonym anmeldelse bag sag

Sagen startede i sommeren 2014. Her besluttede Fyns Politi at anbringe Anders Bruun og kammeratens store hvalpe på internat.

Det skete efter en anonym anmeldelse.

- Der er ikke rigtigt nogen af os, der har den fjerneste idé om, hvorfor de nogensinde skulle blive anmeldt. Det er nogle af de mest fredelige hunde, jeg har oplevet, og det kunne alle naboerne bekræfte, siger Anders Bruun.

Ifølge Anders Bruun har hundene aldrig bidt nogen.

- Begge mine hunde kunne du give et stort kødben og gå hen og tage ud af munden på dem bagefter uden nogen problemer, siger han.

Både Fyns Politi og Rigspolitiet konkluderede, at der var tale om hunde af den ulovlige race Amerikansk Staffordshire Terrier.

Det skete, efter politiet havde set på hundene og vist billeder af dem til en dyrlæge. Det fremgår af dommen.

Selv mente Anders Bruun, at hundene Marley og Frigg var en labradorblanding.

Derfor gik han og kammeraten i gang med at samle beviser for, at hundene ikke tilhørte en af de 13 ulovlige hunderacer i Danmark.

- Det er jo på ejerens side at bevise, at der ikke er den her ene procent af de forbudte hunde i hunden, og det har vi fået gjort gennem raceanalyse, test, adfærdseksperter, kendeleksperter, hundedom og dyrlæger, siger han.

- Men der er desværre ikke noget af det, der er blevet godtaget.

Håbede at gøre en forskel

Anders Bruun medgiver, at det har været hårdt at byde hundene et liv med ophold på internat i to år.

- Vi har debatteret det utrolig meget, og vi har fældet vores tårer over det, siger han.

Men for de to hundeejere har det været så vigtigt at få prøvet politiets afgørelse ved en domstol, at hundene der er fra samme kuld, ikke bare skulle aflives.

- Det har selvfølgelig ikke været sjovt, men det var noget, vi blev enige om at gøre i håb om at få ændret loven, siger han.

Håbet var at gøre en forskel for de mange andre hunde, der bliver aflivet i Danmark, fordi politiet vurderer, at der er tale om ulovlige hunde.

Politiet har aflivet 569 hunde, siden hundeloven trådte i kraft i 2010.

Hundeloven bygger på skræmmebilleder, siger Anders Bruun og peger på, at der findes lovlige hunde, som er mere aggressive end de hunde, politikerne har forbudt.

- Den almene muskelhund bliver kåret som de bedste familiehunde i alle andre lande end Danmark. Jeg ser en chihuahua som tre-fire gange så aggressiv, som muskelhunde bliver betegnet for at være, siger han.