Anders har målt og pillet i nye F-35’ere for at sikre, at de er klar: I dag får Danmark officielt nøglerne

Både Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik og flyvestationens naboer er inviteret til overdragelsen i dag.

Anders er flymekaniker på Flyvestation Skrydstrup og er en af dem, der har været med til at gennemgå de nye F-35-fly for fejl og mangler de sidste par uger. (Foto: © (C) DR)

Fire nye F-35-kampfly bliver i dag officielt overdraget til Danmark fra den amerikanske våbenproducent Lockheed Martin.

Men flyene har allerede stået på flyvestation Skrydstrup i et par uger, hvor de er blevet grundigt kontrolleret fra hale til spids af flymekanikere.

Og det er nødvendigt, fortæller Lars Knudsen, der er chef for modtagelsesholdet i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

- Ligesom din bil skal til syn en gang imellem. Så starter vi bare med synet af flyet her. Det er den måde, vi kan dokumentere, at det faktisk er den rigtige flyvemaskine. Den er jo ret dyr, så på den her måde sikrer vi os, at vi har fået det, vi har betalt for.

  • Her ankommer den danske jagerpilot PLA i det ene af Danmarks nye F-35-kampfly til Skrydstrup Flyvestation for et par uger siden. (© (c) Forsvaret)
  • Sådan så det ud på himlen over Flyvestation Skrydstrup ved Vojens, da de første fire af Danmarks nyindkøbte kampfly ankom. (© Forsvaret)
  • - Det var en oplevelse, der gav mig gåsehud. Sådan lød det fra den danske jagerpilot PLA, da han som den første dansker landede et F-35-fly på dansk jord for nogle uger siden. (© Forsvaret)
1 / 3

Dørene skal lukke på millimetermål

Anders, der er flymekaniker på Flyvestation Skrydstrup, har brugt tre år i USA på at lære de nye fly at kende. Nu er han tilbage i Danmark, hvor han har været med til at gøre flyene klar.

Vi kan af sikkerhedsmæssige grunde ikke nævne hans efternavn. Men noget af det Anders var igang med at kontrollere, da DR for nylig besøgte flyvestationen, var slitage på et af kampflyene efter de flyveture, det allerede havde været på.

- Flyet har jo fløjet x antal ture i en testfase, inden det kom til Danmark. Og når dørene åbner og lukker på en flyvemaskine, som den her, skal der være en tolerance på et par få millimeter. Så her måler vi og ser, om der kommer mærker efter brug.

Men umiddelbart lover gennemgangen af flyene godt, og det er kun småfejl, der er fundet, siger Lars Knudsen.

- Der er et af de andre fly, hvor malingen er løbet lidt, men det må vi jo få lavet. Og så tjekker vi ledninger inde i flyet. Vi tjekker ’sealing’, og det er nogle steder ikke så pænt, som vi kunne have ønsket os. Men det er ikke noget, der har betydning for, om flyet er sikkert at flyve i.

Anders er godt klar over, at han og de andre mekanikere har gang i noget stort i dokken, hvor F-35'erne bliver gennemgået.

- Vi er med til at skrive historie for Danmark og Forsvaret. Det kan man måske godt glemme lidt i hverdagen, når vi går og udfører vores arbejde, men når man lige tænker lidt over det, så er det faktisk ret store ting, vi er i gang med, siger han.

Naboer og kronprinsen er inviteret

I formiddag bliver flyene officielt overtaget ved et stort arrangement, hvor både de gamle F-16-fly og de nye F-35-fly vil komme på vingerne i området omkring flyvestation Skrydstrup.

Her er naboerne til Flyvestation Skrydstrup også inviteret til at komme helt tæt på de nye kampfly. Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, forsvarsministeren og erhvervsministeren vil også være til stede ved overdragelse.

De fire kampfly, der kom til Skrydstrup for et par uger siden, er første sending af 21 F-35’ere, der kommer til Danmark. De resterende seks nye danske kampfly bliver i USA for at indgå i pilottræning.