Andet tilfælde på en uge: Nye fund af Covid-19 i familiehund og mink på nordjysk farm

Regeringen vil undersøge 120 minkbesætninger for at kortlægge spredningen efter to tilfælde på en uge.

På en uge har myndighederne konstateret Covid-19 i to minkbesætninger i Nordjylland (Arkivfoto). (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Der er blevet konstateret corona-smitte i endnu en minkbesætning i Nordjylland.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse. Det seneste fund betyder, at myndighederne nu har fundet Covid-19 i to nordjyske minkbesætninger på en uge.

På den seneste minkfarm, hvor 46 prøver blev optaget i ugens løb, er familiens hund desuden også konstateret smittet med Covid-19.

- Regeringen har besluttet, at Fødevarestyrelsen nu igangsætter en screening af 120 minkbesætninger landet over. Screeningen skal vise os, om de første fund var enkeltstående tilfælde, eller om der er tale om en mere udbredt smitte i minkbesætningerne.

- Fødevarestyrelsen og sundhedsmyndighederne skal bruge resultaterne i den videre håndtering af Coved-19 blandt dyr og mennesker, oplyser fødevareminister Mogens Jensen (S).

41 smittede på plejehjem

I samme område ved Sindal i Hjørring Kommune er 41 ansatte og beboere på et plejehjem desuden smittet med Covid-19.

Fredag oplyste Statens Serum Institut (SSI), at smitten på den første minkfarm og plejehjemmet Vendelbocentret er den samme.

- Der er tale om den samme mutation af virus, men hvilken vej det er gået med smitten, kan jeg ikke sige, lød det fra overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard, SSI.

Hjørring Kommune har desuden konstateret smitte hos elever på tre forskellige skoler, Lundergårdskolen, Bagterp Skole og Højene Skole.

- Vi følger udviklingen tæt. Statens Serum Institut og fødevaremyndighederne arbejder sammen på højtryk for opnå mere viden om, hvordan smittekæderne bevæger sig i området. Vi er parate til yderligere tiltag, meddeler sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Familiehund smittet med Covid-19

Det er første gang, at der er fundet coronasmitte i en hund i Danmark. Men ifølge Miljø- og Fødevareministeriet, så har hunde- og kæledyrsejere ingen grund til ængstelse.

- Ejeren af minkfarmen har fået besked på, at de skal behandle hunden efter de samme anbefalinger, som de selv har fået i forhold til Covid-19.

- Det betyder, at de og hunden skal undgå tæt kontakt til andre dyr og mennesker uden for husstanden, være opmærksomme på god hygiejne, og hunden må udelukkende luftes på matriklen, oplyser fødevareminister Mogens Jensen.

I Holland har smitte med corona ramt flere minkfarme, og mere end 500.000 mink er blevet aflivet.

Facebook
Twitter