Andre kan få kæresten til Danmark på søndag: Testkrav gør det umuligt for Mike og Cathrine

I flere lande kan man ikke blive testet uden symptomer. Andre steder tager det dage at få svar.

Hverken Cathrine (på billedet til venstre) eller Mike (på billedet til højre) kan få deres kærester til Danmark, selvom reglerne bliver lempet fra søndag. (Foto: PRIVATFOTO)

Der må have lydt et lettelsens suk fra mange danskere med kærester i udlandet i sidste uge, da der kom en for dem glædelig nyhed fra Justitsministeriet:

Regeringen gør det til et anerkendelsesværdigt formål at være kærester. Med andre ord får kærester fra EU- og Schengenområdet lov til at rejse ind i Danmark fra på søndag.

På papiret har kærester fra andre lande samme mulighed, men der er et men. Et ret stort et:

- Jeg blev faktisk ikke særlig glad, fordi jeg hurtigt kunne se, at det ikke kunne lade sig gøre med den test, siger Cathrine Porsbjørn Schmidt, hvis kæreste bor i Mexico.

Der blev nemlig indført et særligt krav til kærester, børnebørn og bedsteforældre fra de såkaldte tredjelande: De skal kunne fremvise en negativ test foretaget senest 72 timer før indrejse.

For Cathrine Porsbjørn Schmidt og hendes mexicanske kæreste stikker det krav en kæp i hjulet på genforeningen.

- Vi skal finde en privat klinik, hvor han kan blive testet. Der er én i den delstat, han bor i, som kan lave den test. De har tid med det samme, men det tager fem dage at få svar, siger Cathrine Porsbjørn Schmidt.

Cathrine mødte sin kæreste, da hun flyttede til Mexico for at lave feltarbejde til sine antropologi-studier. Siden har de boet sammen i Mexico, men Cathrine rejste hjem til Danmark under coronaepidemien for sin mors skyld. (Foto: PRIVATFOTO)

- Det betyder, at vi ikke kan nå tidsfristen på 72 timer. Det er ikke fysisk muligt for os, at han kan nå at få booket en tid og få svar. Svaret skal han i øvrigt hente fysisk da han ikke kan få det tilsendt, tilføjer hun.

Andre lande tester kun ved symptomer

Cathrine Porsbjørn Schmidt er ikke ene om at være blevet slået tilbage af kravet om en negativ test. For mens der i Danmark bliver tilbudt test til personer, der ikke har skyggen af symptomer på coronavirus, ser virkeligheden anderledes ud andre steder i verden.

Et af de steder er i USA, hvor Mike Grønbæk har en kæreste i Iowa.

- Vi har ikke set hinanden siden oktober. Vi havde planlagt, at hun skulle rejse til Danmark i slutningen af marts, men den mulighed blev taget fra os, fortæller han.

Mike har ikke set sin amerikanske kæreste siden oktober sidste år. (Foto: PRIVATFOTO)

Hans kæreste har taget kontakt til de lokale sundhedsmyndigheder, og her lyder svaret klart: Det er ikke muligt at få foretaget en test, medmindre der er symptomer på coronavirus.

Det betyder med andre ord, at Mike Grønbæk kan skyde en hvid pil efter et besøg fra USA. Han forstår heller ikke, hvorfor det er nødvendigt, at hans kæreste bliver testet inden ankomsten til Danmark, når den regel ikke gælder for faste samlevere og ægtepar.

Foreslår test ved grænsen

Som en del af åbningen for blandt andre turister i Danmark er der blevet stillet hvide telte op ved grænseovergangene til Tyskland.

Her bliver indrejsende tilbudt at få foretaget en test for coronavirus. Det samme tilbud er der i Københavns Lufthavn.

- Hvis regeringen rigtig gerne vil have testen, så har de et testcenter i lufthavnen, så kunne man få taget den der og gå i karantæne, indtil der er et svar. Eller stille os på lige fod med andre, siger Mike Grønbæk.

Det samme lyder fra Cathrine Porsbjørn Schmidt.

- Det er absurd, tendenserende til provokerende, at de nærmest står og deler test ud til turister ved grænsen. Jeg håber bare, at min kæreste vil kunne blive testet der, siger hun.

Kæresteparrene har fuld opbakning fra Radikale Venstre, der også stiller sig uforstående overfor, hvorfor kærestepar skal behandles anderledes end ægtepar.

- Det er noget mærkeligt noget, at ægtepar ikke skal testes, men at kærestepar skal, siger udlændingeordfører Andreas Steenberg.

- Hvis regeringen synes, at der skal være en test, så burde det bare være en test, der er mulig at få. Det kunne for eksempel være, når man kommer ind i Danmark, at man bliver testet.

Socialdemokratiet: Arbejder på model

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, anerkender, at der er et problem, når andre lande ikke kan leve op til regeringens testkrav.

- Det siger sig selv, at vi bliver nødt til at kigge på det her og formentligt også lave det om. Vi arbejder lige nu på at lave en model, siger han uden at ville løfte sløret for, hvilken model man kigger på.

Radikale foreslår, at det kunne være en ide at blive testet ved den danske grænse?

- Det kunne være en model, som man kunne se på.

Hvis man nu har en kæreste fra de såkaldte tredjelande, kan man så ikke få besøg af personen hele sommeren?

- Jeg kunne bestemt ikke forestille mig, at det kommer til at være sådan resten af sommeren. Jeg lover, at vi arbejder hurtigt.

Hvorfor er der forskel på ægtefæller og kærester? Det er jo begge anerkendelsesværdige formål?

- Vi løfter jo grænserne gradvist, og vi genåbner landet gradvist. Og vi er derfor hele tiden i situationer, hvor vi må justere hen ad vejen. Den her model er problematisk - og derfor skal vi arbejde på at finde en ny.

Facebook
Twitter