Andrea truet i sin praktik: 'Løgnagtige journalister bliver nakket'

Andrea Dragsdahl fik den værst tænkelige start som journalistpraktikant på dagbladet Information.

Andrea Dragsdahl har kun været praktikant på Information i tre uger, da hendes journalistkarriere nærmest udvikler sig til et mareridt.

For pludselig modtager hun adskillige anonyme mails, beskeder og opkald med ubehagelige kommentarer og trusler - heriblandt et par deciderede dødstrusler. En af dem lyder sådan: "Hun burde få nakkeskud".

En anden trussel går på, at Andrea Dragsdahl skal trække en række artikler tilbage. Ellers risikerer hun at blive udsat for "voldtægt, overfald og chikane", som der står. Den trussel modtager hun i en mail, hvor afsenderen også skriver hendes adresse.

Mailen slutter med denne trussel: "Vi har gjort det før, og gør det gerne igen, løgnagtige journalister bliver nakket."

- Den fik jeg, da jeg sad alene derhjemme og lige var kommet hjem. Og havde brug for bare at slappe af, fortæller Andrea Dragsdahl i den nye dokumentarserie 'Ryd forsiden', som du kan se første afsnit af nu på DR TV og i aften og de kommende to søndage på DR1.

Artikler om mobning af børn

Truslerne modtager Andrea Dragsdahl i kølvandet på flere kritiske artikler om youtubere, som mobber børn, der selv har lagt videoer på YouTube.

Afsenderne bag de mange mails, beskeder med mere er først og fremmest youtubernes følgere, og i det første afsnit af 'Ryd forsiden' ser man, hvordan Andrea Dragsdahl oplever, at en dem, hun skriver om, langer direkte ud efter hende, mens han sender live:

- Hvor sindssygt. Han er live nu og snakker om, hvordan jeg ligner en kæmpe, fucking veganer-luder.

På et tidspunkt modtager hun også en mail, som tydeligvis er en opfølgning på en tidligere trussel.

- Du har ikke gjort, hvad jeg sagde. Du mærker de første konsekvenser i morgen. Og det bliver kun slemmere og slemmere, står der i mailen.

Mens det står på, er Andrea Dragsdahl presset, men hun er sikker på, at hun gør det rigtige.

- Jeg har ikke opfundet, at der er nogle, der er ulykkelige. Jeg har ikke opfundet, at organisationerne siger, at det her er et reelt problem, fortæller hun og fastslår:

- Det handler om at finde de rådne huller, der er i samfundet, og få beskrevet, at de eksisterer. Og hvis jeg så går og er bange for at blive slået ned, eller jeg ikke tør sove om natten, så bremser det mig jo i at lave mit arbejde.

Bliver meldt til politiet

Truslerne bliver politianmeldt, men politiet finder aldrig frem til afsenderne. Efter lidt mere end en måned stopper chikanen heldigvis. Men selv om det er en hård periode for Andrea Dragsdahl, har hun på intet tidspunkt lyst til på nogen måde at give op.

Her er en af de artikler, der førte til hadefulde mails og trusler.

- Der var flere gange, hvor jeg tænkte, ”det her er godt nok ubehageligt, orker jeg det?” Men jeg var aldrig oprigtig i tvivl, fortæller hun her ni måneder senere, hvor hun forlængst er holdt op med at gå og tænke for meget over det.

- Det fyldte meget i min underbevidsthed i lang tid. Men det gør det ikke i dag, hvor jeg har det rigtig godt. Jeg står fuldstændig ved det, jeg har skrevet.

- Men det har gjort mig endnu mere opmærksom på, at journalistik kan have konsekvenser for andre, pointerer Andrea Dragsdahl, der blandt andet refererer til, at nogle af de youtubere, hun skrev om, efterfølgende mistede givtige sponsorindtægter.

I 'Ryd forsiden' møder man også Rune Lykkeberg, som er chefredaktør på Information. For ham at se, er det positivt, hvis journalisterne i en tidlig fase oplever reaktioner på det, de laver.

- Jeg synes altid, det er bedst, hvis unge journalister oplever, at der er stød i hegnet med det samme. At det, du gør, påvirker folk så meget, at de svarer igen.

- Men jeg ønsker ikke, at nogen skal opleve noget så voldsomt som det, Andrea oplevede. Andrea bliver jo udsat for noget, som selv den mest erfarne journalist vil opleve som grænseoverskridende og enormt ubehageligt, fortæller han i det første afsnit.

Ifølge Rune Lykkeberg er det dog ekstraordinært, det som Andrea Dragsdahl oplevede, og der vil være mange journalister, som går igennem deres liv uden at opleve noget som det.

- Det er også meget, meget sjældent, at jeg har oplevet dødstrusler. Her på Information tror jeg ikke, vi har haft andre de seneste fem år, fastslår Rune Lykkeberg, som synes, at Andrea Dragsdahl klarede sig rigtig godt igennem et uhyre vanskeligt forløb.

- Jeg er imponeret over, at så ung en journalist formår både at tage risikoniveauet til sig, ændre adfærd og passe på sig selv uden at holde op med at lave det, hun laver.

Brænder for journalistikken

Andrea Dragsdahl er i dag 24 år og fortsat i praktik på Information, hvor hun begyndte 1. februar i år. Hun har i mange år drømt om at blive journalist, og hun er ikke i tvivl om, hvad der er hendes drivkraft.

- Det er vigtigt, at vi alle sammen, hvis vi har ressourcer til det, forsøger at gøre verden til et bedre sted, og jeg tror på, at journalistik er en af de måder, man kan gøre det på. For det er en måde, hvor folk kan blive hørt, og det er en måde, hvor andre kan høre om en verden, de ikke rigtig kender til.

Andrea Dragsdahl har studeret på RUC og er i praktik på Information frem til 1. februar 2020, hvor hun så skal søge job som journalist.

Her tænker hun ikke mindst på, at mange forældre ikke ved, hvordan deres børn bruger eksempelvis YouTube, og derfor heller ikke ved, hvilke risici der er forbundet med det. Som eksempelvis at blive hængt ud andre steder - uden at kunne gøre noget ved det.

Andrea Dragsdahl har aldrig drømt om at blive kendt. Men nu, hvor hun spiller en større rolle i 'Ryd forsiden', bliver hun under alle omstændigheder langt mere kendt, end hun har været vant til. Og det vælger hun at se fra den positive side.

- Ved at være med har jeg jo fået lov til at fortælle, hvorfor jeg brænder så meget for journalistik, og hvad jeg tror på, at det kan, lyder det fra Andrea Dragsdahl, der også har et stort ønske til, hvad serien har af effekt.

- Jeg håber, at den kan være med til at prikke til den idé, som nogle mennesker har om, at journalister bare render med fake news og kun er interesseret i at skarpvinkle og fortælle deres egen side af historien. Det går mig virkelig på, når man tror, at journalister ikke går op i sandheden eller ikke brænder for deres arbejde.