Andrii knuste benet i en foderblander: 'Alle mine drømme er ødelagt'

Antallet af arbejdsulykker i landbruget er steget gennem flere år.

(© Jose Ramanamihantatsoarana)

- Jeg ved ikke, om jeg nogensinde kommer til at gå normalt igen. Alle mine planer for fremtiden... Jeg kan jo ingenting mere.

Sådan lyder det fra 30-årige Andrii Ikin fra Ukraine, der kom til Danmark sidste år for at arbejde som landbrugspraktikant på svinefarmen Ny Vestergaard ved Bramming.

Men hele hans liv ændrede sig i september, da han blev fanget i en foderblandings-maskine, som han var ved at rengøre.

For mens Andrii Ikin befandt sig inde i maskinen, begyndte den at køre, og begge hans ben blev mast af maskinens roterende arme.

- Jeg kæmpede for mit liv, og i det øjeblik tænkte jeg kun på min kone og min søn. Det tog måske 10-15 minutter, men for mig føltes det som flere timer, siger Andrii Ikin.

En af hans kolleger hørte skrig fra den store blandingsmaskine og fik slukket den og tilkaldt en ambulance.

I videoen herunder kan du høre Andrii Ikin fortælle om den skæbnesvangre dag. (ADVARSEL: Videoen indeholder et voldsomt billede af Andrii Ikins benbrud.)

Afhængig af rollator

Skaderne var voldsomme. Ulykken forårsagede store skader på begge Andrii Ikins underben. På venstre ben var der åbent benbrud, og på det højre mistede han noget af musklen. Han kan i dag ikke gå uden sin rollator.

Han har i flere måneder boet på døgnrehabiliteringen i Varde, men er nu blevet udskrevet og er flyttet hjem til sin bror, der er landsbrugsmedhjælper på en anden dansk gård.

Han går stadig til genoptræning, og det er uvist, om han kommer til at gå normalt igen. Men drømmen om at komme til at arbejde i landbrug resten af livet er definitivt knust.

- Min læge mener, at jeg kommer til at lide under skaderne resten af livet. Jeg havde et mål før om at uddanne mig inden for landbrug. Men det kan jeg ikke nu. Efter den her ulykke kan jeg ingenting. Alle mine drømme er ødelagt, siger han.

I stedet kæmper han for at kunne blive så frisk, at han kan rejse hjem til Ukraine til sin kone og deres lille søn, der blev født i august. Og det er netop dem, der er hans største motivation i genoptræningen.

- Jeg har brug for at være sammen med min familie, og jeg har brug for at være der for dem. Gå ture med min kone og tage mig af min søn. Rejse med dem. Men jeg ved ikke, om jeg kommer til at kunne det.

Andrii Ikin er født og opvokset i Ukraine, hvor hans hustru og hans lille søn, der blev født i august, stadig bor. Han håber, at hans sag i Danmark kan blive fremskyndet, og at han kan blive rask nok til snart at vende hjem til sin familie. (Foto: Private billeder)
Andrii Ikin er født og opvokset i Ukraine, hvor hans hustru og hans lille søn, der blev født i august, stadig bor. Han håber, at hans sag i Danmark kan blive fremskyndet, og at han kan blive rask nok til snart at vende hjem til sin familie. (Foto: Private billeder)

En menneskelig fejl

Efter Andrii Ikins ulykke har svinefarmen Ny Vestergaard fået et strakspåbud af Arbejdstilsynet, og sagen er blevet politianmeldt.

Lederen af Ny Vestergaard, Martin Lund Madsen, har ikke ønsket at lade sig interviewe, men skriver i et mailsvar til DR:

Indtil for nylig fik Andrii Ikin sygedagpenge, men det kan han ikke få længere, fordi Styrelsen for International Rekruttering og Integration under Udlændinge- og Integrationsministeriet endnu ikke har forlænget hans arbejdstilladelse i Danmark.

Hans sag er under behandling i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, men langtfra afgjort.

Og når han kommer hjem til Ukraine, ved han ikke, hvordan han skal klare sig. For hvis han ikke kan arbejde, kan han ikke tjene penge til at forsørge sin familie.

- Jeg forsøger at finde svar på det hele. Jeg har fået en advokat, som skal hjælpe mig, men jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske.

Sådan ser Andrii Ikins ben ud i dag. Han træner hver dag for at komme til at gå uden sin rollator igen. (Foto: José Ramanamihantatsoarana)
Sådan ser Andrii Ikins ben ud i dag. Han træner hver dag for at komme til at gå uden sin rollator igen. (Foto: José Ramanamihantatsoarana)

Flere ulykker i landbruget

Andrii Ikins ulykke er desværre bare en ud af at stigende antal af arbejdsulykker i landbruget.

De seneste år er antallet af arbejdsulykker i landbruget steget fra 535 i 2012 til 622 i 2017. En stigning på 16 procent.

Landbrug og Fødevarer ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag, men anerkender, at der er alt for mange sager som Andrii Ikins.

- Antallet af ulykker er for højt, og det skal blive bedre, siger Lone Andersen, der er viceformand ved Landbrug og Fødevarer.

Hun mener, at årsagerne til de mange ulykker har noget at gøre med de meget forskellige arbejdspladser, der er i dansk landbrug.

- Der er forskellige stalde, mange forskellige slags maskiner og dyr. Det er jo ikke en fabriksbygning med firkantede rammer. Det er en spændende arbejdsplads, men der er også mange farer for, at der kan ske noget, siger hun.

Landmænd har brug for hjælp

Landbruget har desuden i flere år været det erhverv, hvor der i gennemsnit sker flest dødsulykker. I perioden 2012-2017 er der 3-10 mennesker om året, der har mistet livet i landbruget.

Af netop den årsag turnerer landets førende ulykkesforskere lige nu rundt på danske gårde.

- Arbejdspladserne i landbruget har brug for at blive hjulpet på den ene eller anden måde. Hovedmålet er nu, at vi skal knække ulykkeskurven, siger ulykkesforsker Kent Nielsen fra arbejdsmedicinsk klinik i Herning.

Ifølge Kent Nielsen kan de store problemer med ulykker skyldes, at danske landbrug bliver større, og gårdejeren har flere ansatte under sig. Derfor skal landmændene tænke deres rolle anderledes, end de hidtil har gjort.

- Det, der er vigtigt, er, at landmanden er klar over, at han ikke bare er en landmand, der skal passe på dyrene. Han er også en sikkerhedsleder, der skal passe på sine ansatte, siger Kent Nielsen.

Det var denne foderblandingsmaskine, som Andrii Ikin var blevet bedt om at rengøre indefra. Og det var mens han var inde i maskinen, at den begyndte at køre. (Foto: Billeder fra Arbejdstilsynets rapport om sagen)
Det var denne foderblandingsmaskine, som Andrii Ikin var blevet bedt om at rengøre indefra. Og det var mens han var inde i maskinen, at den begyndte at køre. (Foto: Billeder fra Arbejdstilsynets rapport om sagen)

Og det kræver uddannelse af lederne i landbruget, siger Lone Andersen fra Landbrug og Fødevarer.

- Det er helt sikkert, at både lederne, der er derude, og lederne på vores landbrugsskoler skal opgraderes på det her punkt, siger hun.

Har indsatsen fra jeres side indtil nu været god nok?

- Vi har gjort rigtig meget indtil nu, men det har jo ikke hjulpet godt nok. Lederne skal virkelig blive opmærksomme på, hvor vigtigt det er, at de får vist, hvor faldgruberne er, når de får ansat en ny medarbejder.

Facebook
Twitter