Anette tilhører en lykkelig generation: Det er næsten for meget medvind, vi har fået

Undersøgelse viser, at ældre over 70 år er mest tilfredse med livet.

Hver morgen, når Anette Schønemann vågner af sig selv, glæder hun sig.

- Jeg skal ikke vælte ud af sengen, ned af trappen, ud i bilen og ud i morgentrafikken, fortæller hun.

I stedet kan hun ligge og kigge ud på træerne, før hun i sit eget tempo står op.

Til morgenkaffe og en kalender, der kun rummer de ting, som hun selv ønsker. For selv om den 73-årige pensionerede kemilærer har kysset farvel til madpakker og skema, har hun masser at lave.

I forgårs besøgte hun veninden Janni med morgenbrød, den anden dag tog hun på udflugt til Mølleåen med 'mimrekortet' og spejderveninden Irene, og i morgen skal hun ind og se generalprøve i DR Koncerthuset.

- Jeg 'føjter' meget, som de siger i Matador, men forskellen er, at jeg ikke sidder med en skemalagt kalender langt ud i tiden.

- Det er jo et luksusliv, et rent luksusliv, siger hun.

'Vi har været svineheldige'

Hun tilhører da også den generation af danskere, der er de mest tilfredse. Det viser en undersøgelse, som Realdania har lavet i samarbejde med Gallup.

Her blev folk spurgt om, hvor tilfredse de var med livet på en skala fra 1-10. Mens danskere mellem 25-39 år i gennemsnit lå på 6,85 og de 40-49 årige på 6,93, angav danskere over 70 år, at de var helt oppe på 8,24 på tilfredshedsskalaen.

Men ifølge Anette Schønemann tilhører hun også en heldig generation.

- Vi har været svineheldige. Vi har haft medvind hele vejen igennem, siger hun.

De mange efterkrigsbørn blev født ind i en tid, hvor der stadig var rationeringsmærker, men velstanden steg støt.

- Vi blev mætte, og vi frøs ikke. Vi boede godt og havde masser af legekammerater. Når vi kom hjem fra skole, så var det bare smide tasken og så ud og lege, fortæller hun og tænker tilbage på en anden tid.

- Jeg bliver student i 1964, og alle uddannelser er vidtåbne. Det er næsten som at sidde med en spiseseddel på en luksusrestaurant: Hvilket studie kunne du tænke dig? Det er næsten urimeligt fedt, når man tænker på, hvordan senere generationer har haft det, siger hun.

  • Anette Schønemann er pensionist og har god tid til et glas vin i haven. (Foto: Dennis Olsgaard)
  • Anette Schønemann er pensionist og har god tid til et glas vin i haven. (Foto: Dennis Olsgaard)
1 / 2

Og da efterkrigsgenerationen bliver færdige med uddannelserne, er der er stadig vækst og job med det samme.

Mange unge par køber et af de parcelhuse, der skyder op alle steder, og da oliekrisen rammer i 70'erne, er Anette og hendes generation allerede etablerede med job, familie og hus.

- I det fantastiske samfund, vi er vokset op i, var der vuggestuer, børnehaver, dagplejer, og i masser af år var pensionsalderen 65, og nogle kunne også gå før, hvis de var slidte, fortæller hun.

- Hvis man så ovenikøbet sidder i gældfri huse, og det gør mange i min generation, så er det næsten for meget medvind, vi har fået som gamle, griner hun.

73-årige Anette Schønemann har god plads i kalenderen, og det giver tilfredshed med livet. (Foto: Dennis Olsgaard)

Forsker: Yngre stresser mere

Velstanden, der ramte tresser-generationen, er en del af forklaringen på, at de ældre i dag er tilfredse med livet, vurderer Henrik Lauridsen Lolle, lektor i statskundskab på Aalborg Universitet.

I forhold til tidligere generationer har ældre i dag bedre materielle kår end tidligere ældre.

Men der er andre grunde til, at de ældre er mere tilfredse end de yngre.

- Som ældre kan man slappe lidt af over for nogle ting, som de yngre ikke kan, for eksempel er der ingen frygt for at blive arbejdsløs og ryge på de lave ydelser i en kontanthjælp. Og der er ikke en masse stress og kameler, der skal sluges, i forbindelse med at man skal stige op ad karrierestigen, siger Henrik Lauridsen Lolle.

- Helt banalt har de unge store forventninger til fremtiden og kan nemt blive skuffede, mens de ældre skruer forventningerne ned og kun kan blive positivt overraskede, siger han.

Anette Schønemann ser dog lyst på fremtiden. Hun døjer lidt med et brækket håndled efter et fald på en ø-lejr i sommer, og hun har en smule hukommelsesbesvær. Men hun er taknemmelig over sin situation og kan se tilbage på et liv med mange gode oplevelser.

Hun har arbejdet på Færøerne og været aktiv i de store demonstrationer i sluttresserne og halvfjerdserne mod Vietnam-krigen og atomkraft.

Hun synes selv, at hun har været god til at gribe ud efter lykken.

- Man skal holde øje med de muligheder, der viser sig – store og små - og hvis der er noget man ligesom tænder på, noget man kan mærke ligesom ikke kommer ud af hovedet igen, så hedder det bare: GO FOR IT!