Angst og traumer har ramt børn i historisk stor pædofilisag

Flere børn behandles i dag for traumer efter seksuelle overgreb i en børnehave.

En 48-årig mand fra Rødovre blev i foråret 2017 fængslet og mistænkt for overgreb mod et barn. I 2018 blev han idømt forvaring og kendt skyldig i krænkelser og voldtægt af 28 børn.

Angst, følelsesmæssigt kaos, tristhed og manglende tillid til voksne.

For en række børn i Albertslund Kommune har det haft store konsekvenser, at de har været udsat for seksuelle overgreb i en børnehave, og flere af børnene er i dag i specialiseret psykologisk traumebehandling.

Det afdækker DR1-dokumentaren 'De skjulte overgreb'.

Den 48-årige pædagogmedhjælper Per Pedersen blev i foråret 2018 dømt til den tidsubestemte straf forvaring i både byretten og landsretten. I retssagen erkendte han at have misbrugt 23 børn i en børnehave og fem børn i en spejderklub. På nær en enkelt pige er alle ofrene drenge.

Børn er i behandling

Børnehus Hovedstaden, der hjælper kommunerne med at udrede børn udsat for seksuelle overgreb, har fået henvist 12 af i alt 23 børnehavebørn fra sagen.

Mindst syv af dem har efterfølgende været i behandling.

- Nogle af børnene har problemer med at sove om natten. De har gentagne og voldsomme mareridt, siger Christine Vinum, privatpraktiserende psykolog og behandler for flere af børnene.

- Nogle af børnene har problemer med vandladning og med afføring. Nogle er gået tilbage i deres udvikling. Der er også nogle af børnene, der har adfærdsproblemer, hvor de er urolige eller ængstelige, tilføjer hun.

I dokumentaren 'De skjulte overgreb' undersøger DR, hvordan Per Pedersen i en periode på 20 år kunne begå seksuelle overgreb uden at blive opdaget.

En række familier har givet DR adgang til deres børns sagsakter.

I sagsdokumenter fra en i dag femårig dreng har en børnepsykolog konkluderet:

- Hans symptomer med angstpræget adfærd, herunder separationsængstelse, tristhed, følelsesmæssigt kaos med bizarre fænomener samt undgåelsesadfærd, er sammenlignelig med, at han har udviklet et posttraume på baggrund af de seksuelle krænkelser, han har været udsat for.

Der står også:

- Han har udviklet mistillid til voksne, hvor han kan være afvisende over for fysisk kontakt selv fra sine forældre.

Om en anden femårig dreng fra sagen skriver psykologerne:

- Der er behov for specialiseret psykologisk traumebehandling. Han er i høj grad belastet følelsesmæssigt med symptomer som vrede, ængstelse, dissociationer samt undgåelsesadfærd.

Lignende konklusioner går igen på flere af de andre børn i sagen.

Filmede i svømmehal

Sagen er ifølge politiet en af de mest omfattende danske pædofilisager nogensinde.

- Der er tale om en meget, meget, meget grov sag. Derudover er omfanget det største, jeg har været involveret i min tid i politiet, siger Ole Nielsen, efterforskningsleder i Københavns Vestegns Politi.

Det er både antallet af børn, den lange periode, det er foregået i, og de store mængder beslaglagte optagelser af overgrebene, som ifølge politiet gør sagen stor og usædvanlig.

Per Pedersen startede i 1998 med at filme nøgne børn i flere svømmehaller og har siden dokumenteret sine seksuelle overgreb ved at filme dem.

De børn, som Per Pedersen har forgrebet sig på, har været mellem to og ti år på gerningstidspunktet.

Vigtigt med omtale

Psykolog i Red Barnet, Kuno Sørensen, har læst flere hundrede dokumenter fra sagen igennem.

- Det er vigtigt, at en sådan sag får omtale. Vi skal blive mindet om, at vores børn kan blive udsat for seksuelle overgreb, og at det kan foregå usynligt for de allerfleste mennesker. Det er ikke meningen, at vi skal se seksuelle krænkere alle mulige steder, men vi skal holde øje med, om der er reaktioner og symptomer hos vores børn, vi ikke forstår, siger Kuno Sørensen.

Han kalder også sagen ekstraordinær på flere punkter.

- Det er rigtig mange børn, der er blevet seksuelt misbrugt. Der er tale om en seksuel krænker, som er gået meget målrettet efter nogle sårbare børn gennem hele den lange periode, hvor han har haft kontakt med mulige børn, siger Kuno Sørensen.

Den amerikanske ekspert Cory Jeweel Jensen er enig med Kuno Sørensen i, at det er vigtigt at tale om pædofili.

Cory Jewell Jensen har i 35 år arbejdet med at behandle pædofili og har selv talt med 5000 amerikanske pædofile. I dag rejser hun verden rundt for at undervise fagfolk i at spotte pædofili.

- Typisk er krænkeren i stand til at omgå og snyde selv de mest opmærksomme og omsorgsfulde forældre. Det er vigtigt at forstå, hvor sofistikeret krænkeren kan være. Ingen af os forventer, at en person som skal passe på vores børn, har de motiver, siger Cory Jeweel Jensen.

DR har været i kontakt med Per Pedersens advokat, og han fortæller, at den dømte ikke ønsker at give interview.

FacebookTwitter