Anholdelse udviklede sig voldsomt: 43-årig mand fik knæ i ryggen og peberspray i øjnene

- Jeg følte ikke, at jeg kunne trække vejret, siger manden. Sagen skal nu undersøges af Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

23.50: Opdateret med ny video

En anholdelse af en 43-årig mand vækker lige nu opsigt, efter en video af episoden er blevet offentliggjort.

Under anholdelsen, der skete onsdag omkring klokken 16 tæt på Christiania, bliver manden overmandet af fire betjente og tvunget i asfalten.

På videoen kan man blandt andet høre den 43-årige mand råbe: "Stop, jeg kan ikke trække vejret. Stop".

Ordene er den 43-årige journalist Adam Dyrvig Tatts, der er chefredaktør på mediet Danwatch.

Anholdelsen skete mens han - efter eget udsagn - var på vej på cykel gennem Christianshavn for at hente sine børn i daginstitution.

Kunne ikke få vejret

Ifølge Adam Dyrvig Tatt blev han standset af en motorcykelbetjent, fordi han talte i telefon med høretelefoner i ørene og telefonen i hånden.

Betjenten ville først give ham en bøde for at holde sin mobiltelefon, men Adam Dyrvig Tatt nægtede at have brudt loven, da han ifølge ham selv ikke havde anvendt telefonen.

Det førte til, at politiet valgte at anholde og overmande Adam Dyrvig Tatt for at undgå, at han skulle flygte.

Det forklarer Adam Dyrvig Tatt selv om hændelsesforløbet.

- Jeg bliver sparket med knæ i ryggen og bliver holdt fast. På det tidspunkt er det for mig så voldsomt. Jeg ligger foran mine børns sfo, jeg er lige kommet kørende på min cykel, jeg føler ikke, jeg har gjort noget forkert, siger Adam Dyrvig Tatt til DR om hændelsen.

Københavns Politi fortæller til DR, at man ikke kan kommentere den konkrete hændelse, da sagen er overdraget til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Han fortæller, at han på jorden er ude af stand til at gøre modstand, fordi han ligger oven på sine arme og får presset en finger ind under kæben af en af betjentene. Så panikker han.

- På et tidspunkt kan jeg mærke peberspraystrålen i mit øje. Jeg er i chok. Jeg er vitterligt i chok. På det tidspunkt, hvor der er så meget vægt oven på mig, og jeg ikke kan bevæge mig samtidig med det her peberspray, får jeg kvælningsfornemmelser. Jeg kan ikke trække vejret. Der går jeg i panik, siger han.

På videoen herunder kan du se den del af anholdelsen, der er blevet offentliggjort. Vi skal advare om ubehagelige billeder:

Sigtet for fire forhold

Københavns Politi har indtil videre sigtet Adam Dyvig Tatt for fire lovovertrædelser.

De første to handler om, at han har brugt telefon, mens han kørte på cykel, og at han har nægtet at oplyse sit navn og sin fødselsdato.

De to andre handler om, at han har truet og udøvet vold mod tjenestemand samt modsat sig anholdelse.

Adam Dyrvig Tatt har selv indgivet en klage over betjentene, samtidig med at han har mistet tilliden til politiet.

- Jeg synes, det peger på, at der er en problemstilling, at politiet har en så stor magtbeføjelse i at kunne udsætte os borgere for det her.

- Deres opgave, den samfundskontrakt vi har lavet med dem, er, at de skal passe på os borgere. Jeg kan sige, at min opbakning til den kontrakt, og den tillid vi giver dem, den er fejlet fuldstændig nu. Jeg har ikke tillid til, at de kan varetage det ansvar godt nok. Derfor går jeg frem med det her, siger han.

Han mener ikke, at han hverken har været fysisk eller verbalt truende over for betjenten eller handlet på nogen måde, der har været med til at eskalere situationen.

Han siger, at han ikke gør andet end at forsøge at opklare, hvad det er, politiet mener, at han har gjort forkert i forhold til loven.

Kan du pege på nogle steder, hvor du kunne have været med til at nedskalere situationen?

- Ultimativt er det ikke mit ansvar at nedskalere situationen, det er betjentens ansvar. Det er ham, der er professionel og har muligheden for at bruge magt over for mig. Det er hans ansvar, og det er det, han i mine øje tydeligvis fejler i, siger han.

DR Nyheder har ikke dokumentation for, hvad der skete før og efter det, vi ser på videoen.

Politi: Vi kommenterer ikke på konkret hændelse

Københavns Politi siger, at de er bekendt med videoen, som politiet har sendt til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

- DUP skal have mulighed for at behandle sagen på så objektivt et grundlag som muligt, og derfor har vi ikke mulighed for at kommentere den konkrete hændelse, skriver Københavns Politi i et skriftligt svar til DR.

- Generelt kan vi oplyse, at den skærpede politiindsats i visitationszonerne ikke medfører ekstra beføjelser i forhold til magtanvendelse. De giver alene mulighed for at foretage stikprøvebaserede visitationer af personer og køretøjer, tilføjer Københavns Politi.

Episoden skete på Prinsessegade på i København, tæt ved Christiania, hvor Københavns Politi for nyligt har indførte en visitationszone.

En visitationszone betyder, at politiet kan lave visitationer uden en såkaldt "begrundet mistanke".

Forsker: Var peberspray virkelig nødvendigt?

Ifølge Adam Diderichsen, der er politiforsker på institut for statskundskab på Syddansk Universitet, rejser videoen to spørgsmål.

For det første hvad der er årsag til, at anholdelsen udvikler sig så voldsomt. Her mangler vi at få betjentenes udgave af forløbet, understreger han.

Derudover mener politiforskeren, at videoen rejser spørgsmålstegn ved, om det var nødvendigt at buge den mængde og type magt, som politiet anvender under anholdelsen.

- Her tænker jeg især på brugen af peberspray, som jeg synes, man godt kan stille spørgsmålstegn ved, om det var nødvendigt.

Han forklarer, at peberspray må bruges til at afværge et angreb på en selv eller på andre, og så må det bruges til at overvinde modstand.

- Det kunne godt se ud som om på filmen, at han var i politiets kontrol, da han blev udsat for peberspray, og så er det svært at se, at det skulle være nødvendigt.

- Det er det vigtigste krav til politiets magtanvendelse, at det skal være nødvendigt, siger han.