Anja hjalp psykisk syg ung mand aftenen før knivoverfald

Hun forsøgte at skaffe hjælp til den unge mand fra politi og opholdssted – men uden held.

En sen fredag aften hjalp Anja Nyboe Laursen en psykisk syg ung mand med toget. Dagen efter blev han anholdt og sigtet for drab. (Foto: DR Nyheder)

Anja Nyboe Laursen er stadig påvirket efter det, der skete om aftenen den 20. oktober sidste år.

Den aften står hun pludselig og føler sig ansvarlig for en psykisk syg ung mand, som går forvirret rundt i Randers.

Den unge mand er den samme, som nu er sigtet for drabet på købmand Finn Degn Ovesen.

Anja Nyboe Laursen er til daglig lærer. Omkring kl. 22 fredag den 20. oktober møder hun ved en bager i Randers en ung mand, der virker psykisk ustabil.

- Han er et sted, hvor han ikke ved, hvor han er. Så hvis ikke der er nogen der hjælper ham er det svært for ham at komme ud af den situation, siger Anja Nyboe Laursen.

Se indslaget fra TV AVISEN kl. 21.30 her:

Kører selv den unge mand til toget

Hun kontakter politiet, fordi den unge mand ikke virker sammenhængende. Men ifølge Anja Nyboe Laursen siger politiet, at de ikke har mulighed for at sende en vogn ud og hente den unge mand.

Dokumentar på DR1

Du kan se dokumentaren Drabet på købmanden her på dr.dk/tv

Kender du noget til sagen eller til Hjorthøjgårds opholdssteder, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til drundersogende@dr.dk

- Jeg siger, at vi er bekymrede for ham. Om det virkelig kan passe, at de ikke kan sende en vogn. Han siger: jeg har ingen ledige vogne, fortæller Anja Nyboe Laursen.

I dokumentaren 'Drabet på købmanden' afdækkes det, hvordan den unge mand har fået det dårligere og dårligere psykisk i dagene op til den 20. oktober.

Den unge mand har, da Anja Nyboe Laursen møder ham, stjålet en bil fra sin bror, som han er kørt i fra Suldrup i Nordjylland til Randers. Den unge mand er forinden efter eget ønske blevet afleveret hos sin bror af personalet fra opholdsstedet Gården, hvor han bor til daglig.

Da politiet ikke har mulighed for at hente den unge mand, beder de Anja Nyboe Laursen om at køre den unge mand til togstationen.

- Og der ser jeg noget i hans blik, som gør mig utryg, fortæller Anja Nyboe Laursen.

Forsøger at kontakte opholdssted

Den unge mand fortæller hende, at han bor på et opholdssted, og i følge Anja Nyboe Laursen forsøger hun nu at kontakte opholdsstedet - uden held.

Webdok: Drabet på købmanden

Det endte tragisk, da en psykisk syg ung mand gik ind i Spar-købmanden i Suldrup sidste år. Og ifølge flere eksperter burde det aldrig være sket.

Læs hele historien om dagene op til det fatale møde.

- Jeg kan simpelthen ikke komme igennem, siger hun.

Hun opgiver – og det ender med, at hun sætter den unge mand på toget.

- Det var den der følelse af afmagt. At man står og gerne vil hjælpe et andet menneske og politiet har ikke ressourcer til at gøre noget. Og opholdsstedet kan jeg ikke få fat i, siger Anja Nyboe Laursen.

Chokeret over nyhed om knivstikkeri

Dagen efter bliver Finn Degn Ovesen stukket ned i sin butik i Suldrup. Den unge mand bliver anholdt og sigtet for drabet.

Anja Nyboe Laursen læser dagen efter om det, der er sket og tænker på den unge mand, hun mødte dagen før.

- Jeg var chokeret, da jeg læste nyhederne. Jeg kunne godt regne ud at det desværre måtte være ham (der bliver sigtet for drabet, red.), siger Anja Nyboe Laursen.

For Anja Nyboe Laursen har mødet med den psykisk syge unge mand fået hende til at tænke over, om der er de nødvendige ressourcer til at tage sig af mennesker som den unge mand.

- Da jeg kommer hjem tænker jeg: er det rimeligt? Er det virkelig sådan det skal være? At man skal være afhængig af, at man møder nogle mennesker med hjertet på rette sted, der gerne vil hjælpe, hvis man er i en situation, hvor man er presset.