Anker Jørgensen er død

Tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) er død. Han blev 93 år gammel.

  • Tidligere statsminister Anker Jørgensen er død, 93 år. (Foto: Bent K Rasmussen © Scanpix)
  • Anker Jørgensen. Fotograferet i sit hjem på Vesterbro. (Foto: Sisse Stroyer © Scanpix)
1 / 2

Tidligere statsminister Anker Jørgensen er død. Han blev 93 år gammel.

Anker Jørgensen var statsminister fra 1972-1973 og fra 1975-1982 og var formand for Socialdemokratiet fra 1973-1987.

Han var gift med Ingrid Kvist Pedersen, der døde i 1997. Sammen fik de børnene Peter, Lars, Mette og Kirsten.

Anker Jørgensen sov stille ind med sine nærmeste omkring sig.

Han blev født 13. juli 1922 i et faldefærdigt kolonihavehus på Irlandsvej på Amager – som søn af kusken Johannes Albert og rengøringskonen Karen Marie.

Blev tidligt forældreløs

Allerede som femårig blev han forældreløs. Både hans far og mor døde af tuberkulose, og han flyttede ind hos sin faster, Karla Maria Sofie, der var tobaksarbejderske og boede på Christianshavn.

Anker var kun 28 år, da han blev næstformand i Lager- og Pakhusarbejdernes Forbund. I de følgende år avancerede han, og den faglige karriere toppede, da han i 1968 blev forbundsformand i Dansk Arbejdsmands- og Specialarbejderforbund (i dag kendt som 3F) – i øvrigt efter at han i 1964 var blevet valgt til Folketinget.

Da Jens Otto Krag 3. oktober 1972 – dagen efter at Danmark havde tilsluttet sig EF – trådte tilbage som statsminister, pegede han til manges overraskelse på Anker som sin efterfølger.

Blev boende i Sydhavnen

I 1982 trådte Anker tilbage og overlod regeringsmagten til De Konservative, mens han – frem til 1987 – fortsatte som formand for Socialdemokratiet. Og han forblev medlem af Folketinget frem til valget i 1994.

Anker Jørgensen var også ægtefælle og familiefar. Han blev gift med Ingrid i 1948 – kort efter at de havde truffet hinanden til et politisk møde i KB Hallen.

Selv om Anker Jørgensen blev statsminister med adgang til Marienborg, blev familien boende i lejligheden på Borgbjergvej i Sydhavnen. Det var her – i det klassiske, københavnske arbejderkvarter, familien hørte til.

Ingrid var engageret i socialt arbejde, og hun var blandt andet med til at stifte plejehjemmet Plejebo i Saxogade i København. Her tilbragte Anker nogle af sine sidste år, inden han flyttede til plejehjemmet Langgadehus i Valby.

- Anker var, privat såvel som professionelt, et ordentligt menneske. Han var, i begrebets bedste forstand, en mand af folket. Og han vil derfor ikke kun blive husket, fordi han stod i spidsen for landet i en af de måske vanskeligste perioder efter Anden Verdenskrig.

- Han vil blive husket, fordi han var noget særligt. Han vil blive husket, fordi han var Anker, skriver Socialdemokraterne i en pressemeddelelse.

/DR Nyheder/