Ankestyrelsen erkender ulovlig frakendelse af sygedagpenge

Ankestyrelsen har handlet ulovligt ved at frakende sygemeldte retten til sygedagpenge.

ARKIVFOTO 2008 Jobcenter Glostrup. En ældre mand på vej ind i jobcentret- - Se RB 16/2 2016 10.28. Danmarks Industri mener, at der er gode grunde til at hæve pensionsalderen til 68 fem år tidligere end aftalt. (Foto: Torben Klint/Scanpix 2015) (Foto: Torben Klint © Scanpix)

Ankestyrelsen medgiver nu selv, at styrelsen har handlet ulovligt ved at frakende sygemeldte retten til sygedagpenge. Det sker i en redegørelse om sagen til Folketinget, efter at DR’s Orientering på P1 har afdækket den ulovlige praksis.

Derfor kan en lang række borgere nu se frem til at få udbetalt de sygedagpenge, de hele tiden har haft ret til. Blandt andre en kræftramt kvinde, som i en længere periode har måttet leve uden indtægt.

- Jeg er utrolig glad for, at jeg muligvis får nogle penge ud af det. Men jeg er endnu mere lykkelig for, at de andre også får genoptaget deres sager. Det er jeg virkelig glad for, udtaler hun til Orientering på P1.

Den sidste måneds tid har Orientering på P1 gentagne gange spurgt, hvorfor og hvordan Ankestyrelsen kunne frakende en række borgere retten til de sygedagpenge, de hele har haft krav på, hvis alle lægelige oplysninger var blevet inddraget i deres sag.

Ankestyrelsen har på intet tidspunkt ønsket at besvare disse spørgsmål, men har gentagne gange fastholdt sin beslutning uden nærmere forklaring.

Vidtgående konsekvenser for mange

I dag er Ankestyrelsens så vendt på en tallerken og medgiver nu, at det er ”fejlagtigt”, når Ankestyrelsen indtil nu har ”afvist at inddrage nye oplysninger” i de sygdomsramte borgeres sager. Det sker i en redegørelse til Folketinget og i et samtidigt svar til Orientering på P1.

- Ankestyrelsen lægger sig fladt ned.

Sådan lyder det fra lektor i socialret på Aalborg Universitet, John Klausen, efter at have læst de nye udmeldinger.

Og det får ikke blot konsekvenser for den kræftramte kvinde, men også for mange andre i samme situation, forklarer han.

- Det har ret vidtgående konsekvenser. Det har betydning for en stor gruppe mennesker. For nogle vil det betyde, at der er grundlag for, at der skal ske efterbetaling af sygedagpenge for den mellemliggende periode, siger han til Orientering på P1.

Fagforening: Økonomisk incitament bag

Når der er mange mennesker og mange penge på spil, skyldes det bl.a. at Højesteret i september sidste år slog fast, at kommunerne som udgangspunkt ikke må træffe afgørelser om standsning af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.

Det har kommunerne ellers gjort gennem en årrække, og derfor er de for tiden ved at finde de sager frem, de er nødt til at genoptage i lyset af Højesterets dom. Det er formentlig grunden til, at Ankestyrelsen ulovligt har forsøgt at begrænse retten til sygedagpenge, mener næstformand i fagforeningen FOA, Mona Striib.

Der ligger desværre en lang række sager, og derfor er der uden tvivl et økonomisk incitament bag. Og det er vi dybt rystede over, siger hun til Orientering på P1.

Ankestyrelsen har trods gentagne henvendelser fortsat ikke ønsket at lade sig interviewe om sagen.