Anklage: 21-årig fodgænger mistede livet, da teenager kørte vildt ræs i København

Den tiltalte, der nægter sig skyldig, risikerer at blive udvist af Danmark.

Der blev lagt blomster og tændt lys ved ulykkesstedet i dagene efter. (Arkivfoto) (Foto: Tobias Kobborg © Ritzau Scanpix)

Det kostede en ung mand livet, da han natten til den 20. juni i år forsøgte at krydse Borups Allé i København.

For mens den 21-årige spadserede over vejen, kom tre biler drønende mod ham. Bilerne kørte om kap, og med en fart på omkring 100 kilometer i timen, nåede manden ikke at undvige. Han blev påkørt og mistede livet på stedet.

I sagen har anklagemyndigheden ved Københavns Politi rejst tiltale mod den 19-årige fører af bilen.

Den unge mand er tiltalt for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, og sagen er rejst som en nævningesag, hvilket sker, når anklagemyndigheden kræver en fængselsstraf på minimum fire år.

- Der er så mange elementer af skærpende omstændigheder i denne sag, at vi tror, at straffen ryger over fire års fængsel, hvis den tiltalte kendes skyldig, fortæller anklager og advokaturchef Kristian Kirk.

Det var på denne strækning, at manden kørte.

'Den absolut alvorlige ende'

Ifølge anklageskriftet, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, kørte den tiltalte om kap med to andre biler ad Ågade og Borups Allé i retning ud af København.

Det er politiets og anklagemyndighedens vurdering, at hastigheden undervejs nåede op over mindst 126 kilometer i timen på Bispeengbuen, hvor hastighedsgrænsen er 70 kilometer i timen.

Ved påkørslen i krydset Borups Allé og Mågevej vurderes det, at bilen kørte cirka 100 kilometer i timen, hvor man må køre 60 kilometer i timen.

Folketinget vedtog sidste år nye regler om hensynsløs kørsel, populært kaldet "vanvidsbilisme".

Det har medført, at straffene er blevet skærpet. Det gælder blandt andet i tilfælde, hvor der er blevet kørt ræs i gaden, hvor man har kørt med en fartoverskridelse på mindst 100 procent, eller hvis man var beruset under kørslen.

- Den her sag ligger i den absolut alvorlige ende, og den bliver ramt af den nye strafskærpelse. Derfor vurderer vi, at det er en nævningesag, fortæller anklager Kristian Kirk.

Kristian Kirk kalder det en alvorlig sag. (Arkivfoto) (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Det er uvist, om der var grønt for fodgængeren, da han ville krydse fodgængerfeltet, men det fremgår af anklageskriftet, at den 19-årige ikke er anklaget for at have kørt over for rødt.

Politiet er fortsat i gang med at undersøge, om der kan rejses et eventuelt strafansvar overfor de to andre bilister, der deltog i bilræset, oplyser Kristian Kirk.

Risikerer udvisning

Anklagemyndigheden kræver desuden, at bilen konfiskeres, en ubetinget frakendelse af kørekortet samt en udvisning med indrejseforbud i minimum seks år.

De nye regler for vanvidskørsel betyder, at staten kan konfiskere bilen, selvom føreren ikke er den retmæssige ejer af bilen. Ifølge Ekstra Bladet kortidslejede den tiltalte bilen, en Mercedes, gennem appen Share Now.

Mandens forsvarer, advokat Anders Schønnemann, fortæller, at hans klient erkender, at det var ham, der kørte bilen, men at han nægter sig skyldig i vanvidskørsel.

Han fortæller desuden, at hans klient er frygteligt berørt af hele situationen, og at han blandt andet har haft en krisepsykolog tilknyttet, mens han har siddet varetægtsfængslet. Det har han gjort siden grundlovsforhøret den 20. juni.

Manden er pakistansk statsborger og risikerer derfor udvisning, hvis retten kender ham skyldig.

- Det har vi noteret os, men det mener vi ikke, at der er grundlag for, siger forsvareren.

Anders Schønnemann fortæller, at den 19-årige har haft sin opvækst i Danmark og går i gymnasiet.

Sagen behandles ved Retten på Frederiksberg, men det er endnu ikke lagt fast, hvornår sagen begynder.

FacebookTwitter